Aktualizace kontrolního seznamu EU zboží dvojího užití 2022

Evropská komise zveřejnila v Úředním věstníku EU aktualizovaný kontrolní seznam zboží dvojího užití.

Dne 11. ledna 2023 zveřejnila Evropská komise nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2023/66, kterým se aktualizuje seznam EU pro kontrolu vývozu zboží dvojího užití uvedený v příloze I nařízení č. 2023/66. (EU) 2021/821. Tím jej uvádí do souladu s rozhodnutími přijatými v rámci tzv. mezinárodních režimů nešíření zbraní hromadného ničení a ujednání o kontrole vývozu do prosince 2021.

Aktualizovaný kontrolní seznam EU obsahuje nové položky v oblasti elektroniky, polovodičů a počítačů, jako jsou např: elektronické počítačem podporované navrhování (ECAD) používaný v procesu návrhu tranzistoru s obvodovým polem (GAAFET), některé typy počítačů, které se používají při návrhu frekvenční syntezátory a generátory signálů, oxid galia a diamant jako nové polovodičové materiály, jakož i související technologie. Kontrola digitálních počítačů byla přizpůsobena vývoji technologie a novou prahovou hodnotou je 70 TeraFLOPS.

V chemickém a biologickém odvětví aktualizovaný seznam zahrnuje software speciálně určený pro assemblery a syntetizéry nukleových kyselin.

V kategorii letectví a kosmonautiky a pohonů vyniká přidání suborbitálních plavidel a některých technologií pro výrobu plynových turbín (spalování se ziskem tlaku). Je tu i modifikace na zařízení pro aditivní výrobu určené pro "superslitiny".

Do aktualizovaného kontrolního seznamu byly přidány také technické poznámky jako místní definice pro "rozlišení", "superslitiny" a novou technickou poznámku pro "přímý hydraulický lis". Rovněž přidává novou poznámku týkající se plynových turbínových motorů a definici GAAFET.

Ostatní změny se týkají především odstranění, změn odkazů a redakčních úprav.

Kompletní informace jsou k dispozici zde

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie EU infoservis
zpět