Summit B7 zformuloval doporučení pro omezení roztříštěnosti mezinárodní ekonomiky

V japonském Tokiu proběhl minulý týden summit B7, na kterém se setkali hlavní představitelé byznysu zemí skupiny G7 a EU.

Účastníci se na tokijském setkání konaném ve dnech 19.-20. dubna 2023 shodli na souboru doporučení pro vlády svých zemí (Japonska, Itálie, Kanady, Francie, USA, Spojeného království, Německa) a pro EU, v nichž s ohledem na současnou fragmentaci globálního trhu a v zájmu dosažení udržitelného růstu prosazují integrovaná řešení problémů v oblastech, jako jsou ekonomika a finance, obchod a investice, zelená a digitální transformace a světové zdravotnictví, a to paralelně s omezováním inflace, posilováním solidarity v rámci G7 a podporou spolupráce se zeměmi Globálního Jihu.

Pro překonání rozdrobenosti trhu, zajištění participace Globálního Jihu a pro vytvoření modernějších a pevnějších multilaterálních pravidel identifikoval summit B7 jako klíčové zapojení dalších partnerů. Markus J. Beyrer, generální ředitel BusinessEurope, Konfederace evropského podnikání, k tomu uvedl:  „Klub volného a spravedlivého obchodu mezi zeměmi G7 by měl být otevřený i ostatním zájemcům vyznávajícím stejná pravidla a zásady.“  Jako další významnou oblast spolupráce a solidarity označil odolnost dodavatelských řetězců:  „Intenzívnější spolupráce v zájmu snížení rizik a opětovného nalezení rovnováhy mezi jednotlivými závislostmi v klíčových oblastech jako, jsou např. kritické suroviny, bude nezbytnou pro zvýšení bezpečnosti dodávek,“ dodal M. Beyrer.

Geoekonomická fragmentace a budoucnost multilateralismu

Nedávno publikovaná studie Mezinárodního měnového fondu tvrdí, že po několika desetiletích rostoucí globální ekonomické integrace čelí svět riziku geoekonomické fragmentace. Společné mezinárodní zájmy v oblasti prosperity z éry globalizace nyní ve světě střídá roztříštěnost na ideologické bázi. Podle studie MMF by dnešní trend fragmentace mohl snížit celkový globální ekonomický výkon až o 7 %.

Aby nedošlo k nekontrolované fragmentaci mezinárodního trhu, je podle MMF třeba, aby se mnohostranný systém založený na pravidlech dokázal přizpůsobit měnícímu se světu, změnám v mezinárodním obchodu i v měnovém systému. Podle uvedené studie bude nutné postupně obnovovat důvěru mezi mezinárodními aktéry, a to prostřednictvím diferencovaných kroků závislých na preferencích a ochotě zemí spolupracovat. Pokud bude mnohostranné úsilí váznout, cestou vpřed mohou být otevřené a nediskriminační iniciativy, které se budou týkat menšího počtu zemí s vyššími ambicemi. V případě jednostranných kroků je podle MMF potřeba vytvořit důvěryhodné ochranné zábrany, které zmírní globální dopady a ochrání zranitelné – například má jít o „bezpečné koridory“ pro potraviny a léky.

Olga Rozsívalová
/
kategorie EU infoservis
zpět