Byznys OECD zhodnotil výsledky uplynulého roku

6. června se konala Valná hromada Business at OECD (BIAC). Prezidenti a generální ředitelé členských svazů se sešli v Paříži aby na svém pravidelném výročním zasedání zhodnotili, jak jim dařilo podílet se na tvorbě politik a spoluvytvářet podmínky pro byznys v oblasti zemí OECD.

President Business at OECD (BIAC) Charles Rick Johnston zahájil schůzi s opatrným optimismem, ocenil úlohu globálního byznysu a vyjádřil naději, že se z dané obtížné situace poučíme. Jeho mírný optimismus vychází z interního průzkumu mezi podniky, jak hodnotí ekonomickou situaci ve své zemi. Zatímco v roce 2022 hodnotilo situaci jako dobrou jen 10% podniků v roce 2023 je to již 57%. Tíživými momenty zůstávají inflace a nedostatek pracovníků s potřebnými dovednostmi.
Podkladem pro diskusi a hodnocení práce sekretariátu byla zpráva „Year highlights: How we delivered value for our members“. Předsedové jednotlivých výborů pak krátce komentovali aktivity ve svých výborech. Rozonovala oblast obchodní politiky, daní MSP, vzdělávání a dovednosti. Byl komentován i výsledek zapojení BIAC při revizi Směrnice OECD pro nadnárodní společnosti a EOCD Výhledu pro zaměstnanost 2023.

Současně BIAC proběhla informace o přípravě na nacházející zasedání Rady OECD na ministerské úrovni (OECD MCM) ve dnech 7. – 8. 6. 2023. Téma: Zajištění odolné budoucnosti: Sdílené hodnoty a globální partnerství (Securing a resilient future: Shared values and global partnerships).
Hlavním prostorem pro interaktivní diskusi ministrů je pět tematických segmentů a ministerská snídaně: prezentace Hospodářského výhledu OECD, Ukrajina, odolnost ekonomiky, obchodní politiky pro odolný a inkluzivní růst, budování otevřených trhů, odolnost kritických dodavatelských řetězců a udržitelný obchod pro inkluzivní růst. Ministerská recepce k tématu „Udržitelnost“.

Business at OECD připravil pro ministry prohlášení o zajištění odolné budoucnosti BIAC Statement to Ministers : sdílené hodnoty a globální partnerství, které zahrnuje klíčová sdělení a doporučení byznysu v rámci každého z hlavních témat zasedání ministerské rady v roce 2023. Úspěch našich ekonomik závisí na smysluplné mezinárodní spolupráci a účinném multilateralismu na podporu pragmatických politik, dokument zdůrazňuje, že podniky spoléhají na OECD, aby zajistila, že naše ekonomiky zůstanou řízeny trhem a budou konkurenceschopné, posílí otevřené trhy globálně a posílí soudržnost politik pro inkluzivní ekonomiky a prosazovat naše sdílené hodnoty.

VH BIAC dále přijala polskou organizaci za řádného člena BIAC.

Zpráva BIAC Year highlights: How we delivered value for our members

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

kategorie EU infoservis
zpět