Novinky ze zasedání Rady pro konkurenceschopnost - vnitřní trh a průmysl

Rada 25. září schválila obecný přístup k balíčku revidujícímu předpisy v oblasti průmyslových vzorů. ES PRES ocenilo, že se podařilo dosáhnout shody u nejdůležitějších návrhů, které se dlouhodobě nedařilo vyřešit, zejména ustanovení o opravách, fakultativní zavedení správního řízení o prohlášení průmyslového vzoru za neplatný a vyvážený systém poplatků, zohledňující národní i evropský systém ochrany. EK doporučila přijetí obecného přístupu, nespokojenost vyjádřila u snížení poplatků za zápis průmyslového vzoru.

Rada schválila obecný přístup k nařízení EURO 7. EK předložený text považuje za dobrý kompromis, a to i s ohledem na důležitou roli evropského automobilového sektoru. Pokud jde o diskuzi o zahrnutí neutrálních paliv (e-fuels / CO2 neutral fuels), EK se v rámci dohody k nařízení CO2 u aut zavázala k přijetí sekundární legislativy k neutrálním palivům a tyto závazky zcela naplňuje. Delegace ČR ocenila velké úsilí PRES nalézt kompromis k tak citlivému návrhu. ČR dlouhodobě považuje za nezbytné zajistit konkurenceschopnost automobilového průmyslu a vyvarovat se přílišné regulace tohoto sektoru, transformace k bezemisní mobilitě musí probíhat postupně. že již máme k dispozici vyspělé technologie.

ES PRES informovalo o výsledku Ibero-amerického fóra vládních agentur pro ochranu spotřebitelů. Fórum se věnovalo podobnostem i rozdílům mezi aktuálními tématy ochrany spotřebitelů v EU a Latinské Americe. ES PRES také informovalo o stavu projednání směrnice o posílení práv spotřebitelů pro ekologickou transformaci, u níž došlo 19. 9. na posledním trialogu k dosažení předběžné politické dohody. AT a DE poté informovaly o svém postoji k projednávání revize farmaceutické legislativy EU a zdůraznily nutnosti posílit konkurenceschopnost evropského průmyslu. EK vyzdvihla oba cíle revize, tedy dostupnosti léčivých přípravků i posílení konkurenceschopnosti evropského průmyslu.

Během pracovního oběda ministři diskutovali o přípravě zprávy na vysoké úrovni o budoucnosti vnitřního trhu, o kterou požádala v červnu ER a přípravou byl pověřen bývalý italský premiér Enrico Letta, který byl na obědě také přítomný.

V závěru jednání Rady proběhla politická diskuze k testu konkurenceschopnosti při přípravě unijní legislativy. Ministři celkově uvítali diskuzi a vyzvali k tomu, aby byl test konkurenceschopnosti prováděn nejen u všech legislativních, ale i zásadních nelegislativních iniciativ. Důraz by přitom měl být kladen na kumulativní zátěž návrhů, dopad na malé a střední podniky nebo globální konkurenceschopnost. Mimo to zaznělo, že pro konkurenceschopnost evropských podniků je potřebný funkční vnitřní trh a přístup podniků k financování, surovinám nebo kvalifikované pracovní síle. Někteří ministři také podpořili řádné provádění zásady “jeden dovnitř, jeden ven”. Většina ministrů uvítala avizovaný návrh EK na snížení reportovacích povinností o 25 %, který by EK měla vydat příští měsíc.

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

 

kategorie EU infoservis
zpět