Výhled OECD 2023 - Migrace a zelená a digitální transformace

Vydání výroční publikace pro ze dne 23. 10. 2023 analyzuje nedávný vývoj migračních pohybů a politik, včetně dopadu nevyprovokované ruské útočné války proti Ukrajině. Analyzuje také nedávné změny v začleňování migrantů na trh práce v zemích OECD. Zpráva obsahuje dvě kapitoly zabývající se vzorci plodnosti mezi migrujícími populacemi v zemích OECD a vztahem mezi zakládáním rodin a výsledky na trhu práce u migrujících žen.

Migrace do zemí OECD je na bezprecedentní úrovni. S více než 6 miliony nových trvalých přistěhovalců (bez ukrajinských uprchlíků) dosáhla trvalá migrace do zemí OECD v roce 2022 rekordní úrovně. To bylo způsobeno nárůstem humanitární a řízené pracovní migrace spolu s doprovodnými rodinnými příslušníky. Více než jedna ze tří zemí OECD zaznamenala nejvyšší hodnoty za posledních 15 let, přičemž několik zemí, jako je Kanada a Spojené království, hlásilo nejvyšší zaznamenané hodnoty. Silný nárůst zaznamenala také dočasná pracovní migrace, zejména sezónního charakteru. Počet přijatých zahraničních studentů se poprvé přiblížil 2 milionům.

K těmto číslům patří příliv uprchlíků z Ukrajiny. V červnu 2023 bylo v zemích OECD asi 4,7 milionu vysídlených Ukrajinců. Absolutně nejvyšší počet uprchlíků z Ukrajiny hostí Německo, Polsko a Spojené státy, zatímco nejvyšší počet v poměru k počtu obyvatel získaly Estonsko, Česká republika a Litva.

Více zde: https://www.oecd.org/migration/international-migration-outlook-1999124x.htm

 

OECD Výhled 2023 – Dovednosti pro odolné zelené a digitální přechody

Výhled OECD zveřejněný 6. 11. 2023 zkoumá, jak rychlost environmentálních a digitálních transformací, včetně umělé inteligence, překonává rychlost změn v našich politikách vzdělávání a dovedností a jejich schopnosti reagovat na vznikající potřeby společnosti a trhů práce.
Vydání pro rok 2023 přináší řadu nových důležitých pohledů na změny v poptávce po dovednostech vyplývajících ze zeleného a digitálního přechodu a na roli, kterou hrají politiky dovedností při zajišťování odolnosti ekonomik OECD. Obsahuje také doporučení, která mají zemím pomoci usnadnit přechod pracovníků napříč různými sektory a povoláními a posílit postavení jednotlivců prostřednictvím investic do dovedností.
Níže jsou uvedena některá klíčová čísla zvýrazněná ve zprávě.

  • 73 % dospělých s terciárním vzděláním vnímá změnu klimatu jako hrozbu, zatímco 63 % dospělých bez středního vzdělání.
  • 55 % terciárně vzdělaných dospělých uvedlo, že umělá inteligence by byla většinou užitečná, zatímco pouze 39 % dospělí bez terciárního vzdělání uvedli totéž.
  • V průměru 81 % dívek uvedlo, že neúspěch v nich vyvolává strach, že nemají dostatek talentu, ale pouze 65 % chlapců to cítí stejně.
  • Navzdory rostoucímu povědomí o etických aspektech umělé inteligence ve 12 ze 14 zemí méně než 1 % online volných pracovních míst hledajících profesionály s dovednostmi AI nezmiňuje etický aspekt AI.

Více zde: https://www.oecd-ilibrary.org/education/oecd-skills-outlook-2023_27452f29-en

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

kategorie EU infoservis
zpět