Balíček opatření EK na podporu mobility kvalifikovaných pracovníků

15. 11. 2023 zveřejnila Komise řadu nových iniciativ v rámci balíčku opatření týkajících se mobility kvalifikovaných pracovníků, jejichž cílem je zvýšit přitažlivost Unie pro nadané lidi ze zemí mimo EU a usnadnit jim mobilitu v rámci Unie. Baliček obsahuje zastřešující sdělení, návrh nařízení o zřízení fondu talentů EU; doporučení Komise o uznávání kvalifikací a dovedností ze třetích zemí; a návrh doporučení Rady o mobilitě studentů.

V celé EU přetrvává nedostatek kvalifikovaných pracovníků, a to v řadě odvětví a na různých stupních kvalifikace. Unie se v prvé řadě snaží zaplnit nedostatek pracovních sil v EU z domácích zdrojů, a proto vytrvale podporuje zvyšování kvalifikace, rekvalifikace a uvolnění nevyužitého potenciálu domácí pracovní síly EU ve prospěch jednotného trhu. Součástí řešení nedostatku pracovních sil, kterému čelí členské státy, však musí být i to, že se Unie bude snažit přilákat kvalifikované a schopné lidi z celého světa. Má-li být tento přístup úspěšný, musí být EU schopna přilákat nadané lidi a udržet si ty, které potřebuje.
https://commission.europa.eu/system/files/2023-11/COM_2023_715_1_EN.pdf

Reakce byznysu

Celkově je první hodnocení byznysu pozitivní, zejména pokud jde o návrh pro EU Talent Pool, který dobře odráží priority a přístup, které prosazujeme již několik měsíců. Balíček jako celek také zohledňuje názory byznysu, pokud jde o potřebu opatření k řešení nedostatku pracovních sil a dovedností.

Generální ředitel BusinessEurope Markus J. Beyrer uvítal zveřejnění balíčku mobility dovedností a talentů a řekl: „Je nejvyšší čas, aby EU uznala roli ekonomické migrace při řešení evropských potřeb pracovních sil a dovedností“.Navrhovaný Talent Pool může změnit hru a učinit Evropu atraktivnější destinací pro potřebné kvalifikované pracovníky ze třetích zemí z celého světa. Důležitým přístupem je pomáhat přiřadit kvalifikované státní příslušníky třetích zemí s nejnaléhavějším nedostatkem povolání.

Vítáme také úsilí Komise zlepšit uznávání kvalifikací a dovedností získaných mimo EU. To by nám umožnilo lépe těžit z potenciálu přicházejících státních příslušníků třetích zemí, jakož i těch, kteří již v EU jsou a mohli by cennějším přínosem pro naše trhy práce.
Zaměstnavatelé jsou zásadními aktéry úspěchu EU Talent Pool. Je důležité, aby byli úzce zapojeni do nadcházejících diskusí."


Návrh nařízení o zřízení EU Talent Pool

  • Zapojení do Talent Pool je pro členské státy dobrovolné.
  • Talent Pool se zaměří na 42 nejčastějších nedostatkových povolání prostřednictvím seznamu sestaveného na základě údajů z ELA (EURES), PES, povolání relevantních pro digitalizaci a zelený pžrchod a povolání, u nichž se očekává, že budou v nadcházejících letech čelit nedostatku. Má se jednat o seznam EU, který může Komise v krátké době změnit prostřednictvím aktu v přenesené pravomoci.
  • Pouze zaměstnavatelé registrovaní v členských státech účastnících se Talent Pool by mohli zveřejňovat volná pracovní místa a vyhledávat kandidáty.
  • Prosazuje se nový přístup k testům trhu práce s cílem, aby při jejich provádění mohly být testy trhu práce dokončeny včas a účinně bez zbytečné administrativní zátěže pro zaměstnavatele, zejména malé a střední podniky, a pro státní příslušníky třetích zemí.
  • Bude vytvořena nová IT platforma zaměřená na lidi, kteří ještě nejsou v EU. Bude stavět na zkušenostech platformy EURES.
  • Talent Pool bude doplňovat stávající národní přístupy a jeho cílem je být interoperabilní s ostatními náborovými platformami.

https://home-affairs.ec.europa.eu/regulation-establishing-eu-talent-pool_cs

Uznávání dovedností a kvalifikací ze třetích zemí

  • Důraz je kladen na opatření ke zlepšení postupů a pomoci členským státům rychleji a efektivněji uznávat kvalifikace a dovednosti získané mimo EU.
  • Doporučení se zasazuje o větší flexibilitu a snížení administrativní zátěže pro státní příslušníky třetích zemí, aby měli rychlejší a efektivnější přístup k příležitostem k zaměstnání nebo vyššímu vzdělávání v EU.
  • Iniciativa si klade za cíl dále podporovat přístup založený na dovednostech v tandemu.
  • Dalším následným opatřením je, že Komise prozkoumá možnost a širší reformu systému EU v oblasti uznávání kvalifikací a ověřování dovedností, zajistit, aby stávající právní rámec, nástroje a systémy, jako jsou ty, na které se vztahuje směrnice 2005/36/ES (uznávání odborných kvalifikací), byly odolné vůči budoucnosti, byly ambiciózní a přispívaly k dobře fungujícímu jednotnému trhu. To bude zahrnovat úvahy o tom, jak dále zlepšit uznávání kvalifikací získaných ve třetích zemích, a o rozsahu, v jakém může být nezbytná harmonizace , na základě zkušeností s prováděním současného doporučení Komise.

https://single-market-economy.ec.europa.eu/system/files/2023-11/C_2023_7700_1_EN_ACT_part1_v9.pdf

Návrh doporučení Rady o mobilitě studentů

  • Cílem je podporovat mobilitu studujících v rámci EU, a to i napříč všemi vzdělávacími cestami a v kontextu vzdělávání dospělých, a také podporovat mobilitu studujících ze třetích zemí do EU.
  • Návrh obsahuje nové cíle pro mobilitu studentů do roku 2030, včetně toho, že 25 % absolventů vysokoškolského vzdělávání by mělo mít zkušenost s učením a 15 % studentů odborného vzdělávání a přípravy by mělo mít prospěch z mobility ve vzdělávání v zahraničí.
  • Toto je téma, které bylo předmětem specializovaného slyšení asociálních partnerů na začátku letošního roku a je především v kompetenci pracovní skupiny pro vzdělávání a odbornou přípravu. Členové této pracovní skupiny budou konzultováni ohledně našeho postoje k návrhu doporučení Rady.

file:///C:/Users/vdrbalova/Downloads/europe-on-the-move-recommendation-COM_2023_719_1_EN.pdf

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

kategorie EU infoservis
zpět