Summit ve Val Duchesse: 40 let sociálního dialogu v roce 2025

Ustavení zmocněnce pro sociální dialog na úrovni EU a příprava Paktu pro sociální dialog.

„Aby Evropská unie fungovala, potřebujeme hospodářskou soutěž, která podněcuje, solidaritu, která spojuje, a spolupráci, která posiluje.“ (Jacques Delors, 1985)
„Sociální Europa bude budována společně se sociálními partnery. Sociální partneři se opět musí ústředním bodem budoucnosti.“ (Ursula von der Leyen, 2024)

Belgie v rámci svého předsednictví v EU odstartovala přípravy na oslavu 40 let ustavení sociálního dialogu ve Val Duchesse v roce 1985, jehož cílem bylo zahájení sociálního dialogu a zapojení evropských sociálních partnerů do procesu vnitřního trhu.
O čtyři desetiletí později prezidentka EK Ursula von der Leyenová uspořádala dne 31. 1. 2024 v historickém Val Duchesse tripartitní sociální summit na vysoké úrovni společně s premiérem De Croo belgického předsednictví v radě EU a s vedoucími představiteli evropských organizací zaměstnavatelů a zaměstnanců, který dá nový impuls sociálnímu dialogu na úrovni EU a přispěje ke konkurenceschopnému a spravedlivému hospodářskému oživení. Summitu se zúčastní se místopředsedkyně pro podporu našeho evropského způsobu života Margaritis Schinas, komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit a lídři evropských sociálních partnerů.
Během summitu budou účastníci uvažovat o důležitosti sociálního dialogu při řešení naléhavých problémů ve světě práce, včetně nedostatku pracovních sil a dovedností.
Tradice Tripartitních sociálních summitů pro růst a zaměstnanost byla založena v březnu 2003, stejně jako dialogy o makroekonomice, zaměstnanosti, sociální ochraně a vzdělávání a odborné přípravě .
Evropský bipartitní sociální dialog mezi evropskými zaměstnavatelskými a odborovými organizacemi probíhá v rámci meziodvětvového výboru pro sociální dialog a 43 výborů pro odvětvový sociální dialog, z nichž posledně jmenovaný pokrývá celkem více než 75 % evropské pracovní síly.
V souladu s Doporučením Rady k posílení sociálního dialogu v EU z června 2023 bude Komise společně se sociálními partnery usilovat o zajištění výraznějšího zapojení sociálních partnerů do správy věcí veřejných v EU, do tvorby politik EU a na podporu fungování průmyslových vztahů a sociálního dialogu v členských státech EU.
Sociální dialog, včetně kolektivního vyjednávání, je zásadní a prospěšný nástroj pro dobře fungující sociálně tržní hospodářství, který podporuje hospodářskou a sociální odolnost, konkurenceschopnost, stabilitu a udržitelný růst a rozvoj podporující začlenění.

Deklarace z Val Duchesse

Summit ve Val Duchesse znamenal historický okamžik. Položil základy pro zapojení evropských sociálních partnerů do tvorby politik EU. To vytvořilo cestu k tomu, jak jsou dnes utvářeny sociální politiky EU, a rozvinul evropský jednotný trh.
Nedávné krize měly značný dopad na životní náklady a na konkurenceschopnost našich podniků a prověřily odolnost našich občanů i společností. EU přijala okamžitá a rozhodná opatření ke zmírnění dopadu těchto krizí na naše ekonomiky a společnosti a zároveň zachovala svou ambiciózní zelenou, digitální a sociální agendu. V návaznosti na ně bude úplné provádění evropského pilíře sociálních práv, budoucnost jednotného trhu a evropská konkurenceschopnost jádrem úvah o prioritách Unie na příští roky.
Tato deklarace představuje obnovený závazek posílit sociální dialog na úrovni EU a spojit síly při řešení klíčových výzev, kterým naše ekonomiky a trhy práce čelí. Cílem je dosáhnout prosperujících společností všech velikostí, služeb obecného zájmu a veřejných služeb, kvalitních pracovních míst a zlepšených pracovních podmínek.
V rámci tohoto závazku posílit a začlenit sociální dialog do tvorby politik EU se Evropská komise, předsednictví Rady Evropské unie a evropští sociální partneři zavazují k následujícímu:

Řešení nedostatku pracovních sil a dovedností
Nedostatek pracovních sil a dovedností, který se objevuje v mnoha odvětvích, se stal překážkou udržitelného růstu. Budoucí dlouhodobá konkurenceschopnost EU musí jít ruku v ruce s kvalitními pracovními místy a pracovní silou, která je vybavena správnými dovednostmi. Právo na kvalitní a inkluzivní vzdělávání, odbornou přípravu a celoživotní učení, jak je stanoveno v zásadě 1 Evropského pilíře sociálních práv, má zásadní význam pro pomoc všem pracujícím, nezaměstnaným a neaktivním lidem.
Na základě politických opatření přijatých EU a jejími členskými státy se signatáři zavázali, že každý přispěje svým dílem k tomu, aby přivedl více lidí na trh práce, zlepšil pracovní podmínky, usnadnil uznávání kvalifikací a integroval pracovníky přicházející ze zahraničí prostřednictvím sociální dialog a kolektivní vyjednávání.
Komise ve spolupráci se sociálními partnery předloží do jara 2024 akční plán na řešení nedostatku pracovních sil a dovedností.

Zřízení evropského zmocněnce pro sociální dialog
Za účelem podpory a posílení úlohy sociálního dialogu na evropské a vnitrostátní úrovni bude v rámci Evropské komise zřízen zvláštní vyslanec pro evropský sociální dialog. Zmocněnec bude podporovat a koordinovat provádění sdělení Komise o posílení sociálního dialogu v EU, přičemž bude vycházet ze sítě koordinátorů sociálního dialogu Komise a bude kontaktním místem pro sociální partnery, kteří budou společně informovat o obavách souvisejících se sociálním dialogem.

Pakt pro evropský sociální dialog
Tento summit sociálních partnerů ve Val Duchesse zahajuje proces směřující k „Paktu pro evropský sociální dialog“. Bude uskutečněna řada tripartitních a bipartitních schůzek s evropskými sociálními partnery s cílem identifikovat nové návrhy na posílení evropského sociálního dialogu.
Setkání se budou mimo jiné zabývat institucionální a finanční podporou EU pro evropský sociální dialog na všech úrovních, budováním kapacit sociálních partnerů, včetně využívání ESF+, a sociálních partnerů v kandidátských zemích, dohodnutým bipartitním přístupem k otázce vyjednávací procesy a provádění a prosazování evropských autonomních dohod a dohod prováděných prostřednictvím evropské směrnice/rozhodnutí Rady. Výsledkem tohoto procesu bude uzavřít „Pakt pro evropský sociální dialog“ do začátku roku 2025.

Kompletní text deklarace zde.

Vladimíra Drbalová, poradkyně SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

kategorie EU infoservis
zpět