Maďarsko převzalo předsednictví v Radě EU

Dne 1. 7. 2024 zahájilo Maďarsko šestiměsíční rotující předsednictví v Radě Evropské unie, které potrvá do 31. prosince 2024 s ambicí podporovat upřímnou spolupráci mezi členskými státy a institucemi a pracovat jako čestný zprostředkovatel pro mír, bezpečnost a prosperitu skutečně silné Evropy.

hupres

Hlavní cíle maďarského předsednictví:

  • zvýšení konkurenceschopnosti EU
  • posílení obranné politiky EU
  • soudržná a výsledky podložená politika rozšíření
  • zastavení nelegální migrace
  • budoucí politika soudržnosti
  • prosazování zemědělské politiky EU orientované na zemědělce
  • řešení demografických výzev

Poselství evropského byznysu na HU PRES

Budapešťská deklarace přijatá 28. 6. 2024 na zasedání presidentů Businesseurope COPRES:
„Nyní je čas naplnit novou evropskou dohodu o konkurenceschopnosti životem. To zajistí, že Evropská unie zůstane domovem úspěšných společností, které vytvářejí kvalitní pracovní místa jako součást ekonomicky úspěšné zelené a digitální transformace,“ zdůraznil prezident BusinessEurope Fredrik Persson. „Bude to vyžadovat restart politik EU. Naše priority pro druhou polovinu roku 2024: lepší regulace na dobře integrovaném jednotném trhu, otevřená strategická autonomie pro globální posílení Evropy a ambiciózní průmyslová strategie pro odolnou budoucnost,“ dodal prezident BusinessEurope. To bylo klíčové sdělení byznysu na setkání s Tamásem Sulyokem, prezidentem Maďarska, a Màrtonem Nagyem, ministrem národního hospodářství Maďarska.

budapest kopres

MGYOSZ - BUSINESSHUNGARY (Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége)
Historie organizace sahá do roku 1902, kdy vznikla první „Federace průmyslníků“ (GYOSZ) jako výsledek konkrétní potřeby nezávislého orgánu zastupujícího zájmy průmyslového sektoru. V roce 1948 – podobně jako v jiných zemích střední a východní Evropy – byla organizace pozastavena a svůj status a funkci mohla obnovit až v roce 1990.

Web: http://www.mgyosz.hu
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Brussels office:
168, Avenue de Cortenbergh
B-1000 Brussels
Permanent Delegate: Ms Borbala Vadasz
Tel.: +32 2 648 0938
Fax: +32 2 231 1445
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Priority maďarského předsednictví najdete zde: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/en/programme/priorities/?etrans=cs

kategorie EU infoservis
zpět