R. Špicar k předsednictví v Radě EU: Priority na papíře nestačí

Přečtěte si komentář viceprezidenta SP ČR Radka Špicara k začátku předsednictví ČR v Radě EU.

Ode dneška Česká republika podruhé v historii předsedá Radě Evropské unie. V následujících šesti měsících má naše země jedinečnou příležitost výrazně ovlivnit budoucí směřování EU. Díky předsednictví se na Českou republiku bude v následujícím půlroce dívat celá Evropa. Jak významná, ale zároveň zavazující role to je, jsme si ve Svazu průmyslu vyzkoušeli už v předstihu, když jsme na začátku června hostili v Praze špičky evropského byznysu. Na setkání prezidentů průmyslových svazů evropských států bylo zřejmé, že vůči českému předsednictví má Evropa velká očekávání. Ať už kvůli tomu, co se v uplynulém půlroce nepovedlo dotáhnout Francii, nebo kvůli aktuálním hrozbám ve světě v podobě války na Ukrajině nebo stále hrozícímu nebezpečí covidové pandemie. Na závěr našeho pražského setkání představitelé největšího evropského zaměstnavatelského svazu BusinessEurope konstatovali, že už dlouho nepamatují, aby byly priority evropského byznysu natolik v souladu s prioritami státu, který předsedá Radě EU. 

Trh EU jako součást globální ekonomiky

Jednou z oblastí, na které se během předsednictví musíme zaměřit, je podpora vnitřního trhu Evropské unie. Patříme mezi státy, které z liberalizace a otevřenosti evropského trhu profitují nejvíce. Do Evropy směřuje přes 80 % našeho exportu a evropští partneři jsou pro naši ekonomiku klíčoví. Během předsednictví se musíme zaměřit i na odolnost a otevřenost digitální ekonomiky. Nechceme žádný protekcionismus, který by způsobil, že by spolu jednotlivé kontinenty a světové demokratické mocnosti na poli digitálních technologií nespolupracovaly a upřednostňovaly svá vlastní technická a digitální řešení. Naopak, pro naší ekonomickou prosperitu a stabilitu potřebujeme digitální trh co možná nejvíce přístupný. Musíme se proto spojit s důvěryhodnými partnery a rozvíjet digitální partnerství se státy jako USA, Japonsko, Kanada, Jižní Korea nebo Izrael. Jsem rád, že v tomto směru máme stejný pohled jako naše vláda. 

Obchodní příležitosti EU ve světě

Během následujícího půl roku se naše země musí snažit také liberalizovat mezinárodní obchod. Je potřeba se soustředit mimo jiné na dojednání dohody o volném obchodu se zeměmi sdružení Mercosur a také finalizovat dohody s Novým Zélandem, případně s Austrálií. Chceme ale tenhle čas využít a diskutovat i o klíčových tématech pro naši zemi, jako je automobilový průmysl a chystaný zákaz spalovacích motorů. Jakožto stát, kde má automobilový průmysl obrovskou tradici a tvoří 10 % HDP, nesmíte toto téma odsunout stranou. S ohledem na současnou energetickou situaci je možné, že si české předsednictví zopakuje i řešení „plynové krize“, jako tomu bylo v roce 2009. I na to musíme být, bohužel, připraveni.

Priority na papíře nestačí

Na závěr menší apel na vládu. Je skvělé, že má kabinet Petra Fialy priority pro předsednictví tak dobře sladěné s námi, zástupci českého i evropského byznysu. Jedna věc je ale mít dobré priority na papíře a druhá je schopnost je prosadit. Pevně věřím, že se naši vládní představitelé nenechají strhnout vyhrocenou atmosférou blížících se komunálních a prezidentských voleb, vláda vydrží, úředníci opět odvedou skvělou práci jako před třinácti lety a že díky tomu zvládneme oboje – o prioritách diskutovat a zároveň je i prosadit. Jinými slovy, že výborně vybraný slogan českého předsednictví, Havlovo „Evropa jako úkol“, splníme na jedničku.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a BusinessEurope

Pozn.: Komentář vyšel ve zkrácené podobě i v MF Dnes v pátek 1. 7. 2022.

RSpicar CZPRES MF Dnes 01072022

kategorie Evropská rada
zpět