Rada EU přijala nástroj EU proti nátlaku

Rada EU 23. října přijala nařízení, kterým se zřizuje nástroj EU proti nátlaku (Anti-Coercion Instrument - ACI). Očekává se, že nařízení bude podepsáno 22. listopadu 2023 a vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku EU. Obranný nástroj má sloužit jako odstrašující prostředek pro třetí země, které svými opatřeními cílí na EU nebo její členské státy. Cílem je pomocí této legislativy deeskalovat a přimět k ukončení donucovacích opatření v oblasti obchodu a investic prostřednictvím dialogu.

Pokud to nebude možné, bude moci EU v krajním případě přijmout protiopatření, jako je zavedení obchodních omezení, například v podobě zvýšených cel, dovozních nebo vývozních licencí, omezení obchodu se službami nebo přístupu k přímým zahraničním investicím či veřejným zakázkám.

Hlavní rysy nového nástroje:

  • Cíl: "...odrazovat od hospodářského nátlaku nebo dosáhnout jeho ukončení a zároveň umožnit Unii v krajním případě čelit hospodářskému nátlaku prostřednictvím opatření Unie k jeho potlačení" (čl. 1)

  • Definice hospodářského nátlaku a stanovení řady kritérií, která Komise a Rada zohlední při určování hospodářského nátlaku (článek 2).

  • Stanovení přezkumného řízení, v jehož rámci Komise přezkoumává opatření třetí země, přičemž může rovněž vyzvat zúčastněné strany k předložení informací (článek 4).

  • V případě, že přezkumné řízení dospěje k závěru, že došlo k hospodářskému nátlaku (nebo hrozbě jeho vzniku), pak Komise s úzkou účastí Rady prostřednictvím prováděcích pravomocí (čl. 5). ), zahájí jednání s dotčenou třetí zemí (článek 6), zahájí konzultace s dalšími třetími zeměmi (článek 7), přijme opatření Unie za určitých podmínek (článek 8), tj. pokud konzultace nevedly k ukončení hospodářského nátlaku, pokud je přijetí opatření Unie nezbytné k ochraně jejích zájmů a pokud je přijetí opatření Unie v zájmu Unie (stanoveno v článku 9). Reakční opatření Unie mohou být změněna, pozastavena a ukončena (článek 12).

  • Komise si vyžádá informace o hospodářském dopadu na hospodářské subjekty Unie, a to i prostřednictvím konzultací se zúčastněnými stranami, zejména sdruženími jednajícími jménem hospodářských subjektů Unie a odborovými svazy (článek 13).

  • V rámci Komise bude zřízeno jednotné kontaktní místo pro uplatňování nařízení (článek 14).

  • Platí ustanovení o důvěrnosti (článek 15).

Svaz průmyslu bude informovat své členy, kdy nařízení formálně vstoupí v platnost, a to v průběhu prosince 2023. Jelikož se jedná o nový nástroj, budeme provádění nařízení pečlivě sledovat.

Tisková zpráva na webu EU je k dispozici zde.

kategorie Evropská rada
zpět