7. Pracovní program Evropských sociálních partnerů podepsán


2022 06 28 mbe social partners work programme28. 6. 2022 se konala konference Evropských sociálních partnerů spojená se slavnostním aktem podpisu Společného pracovním programu na léta 2022-2024. „Je to v pořadí již sedmý společný dokument. Každý z těchto programů byl uzavřen ve specifickém politickém kontextu a byl novým politickým impulsem,“ zdůraznila zástupkyně Liliane Voloziskis z SMEUnited). „Sociální dialog je důležitým nástrojem při budování silné Evropy pro nás pro všechny,“ dodala Ester Lynch, GŘ evropské odborové centrály ETUC. GŘ BusinessEurope Markus Beyrer ocenil zejména práci členů vyjednávacího týmu a dosažené výsledky.

Slavnostní konference se zúčastnili i hosté z Evropské komise. Joost Korte, GŘ DG EMPL, který zdůraznil, že všech šest priorit, které nový pracovní program obsahuje je plně v souladu s programem a prioritami a prohlásil, že „sociální dialog a tripartitní spolupráce patří mezi základní evropské hodnoty.“ Významným hostem byl Valdis Dombrovskis, viceprezident EK, který představil hlavní momenty dvou dokumentů připravovaných Komisí na podzim letošního roku, které se zaměří na inovativní a produktivní sociální dialog v Evropě a podporu národních sociálních partnerů.

Pracovní program byl také vypracován v kontextu válečného konfliktu na Ukrajině, který má v mnoha ohledech dopad, mimo jiné na fungování našich ekonomik a trhů práce. Pro posílení úlohy autonomního evropského sociálního dialogu by orgány EU měly v budoucnu nadále podporovat silnější úlohu sociálních partnerů. To je odůvodněno nedávnými zkušenostmi, kdy EU a členské státy hodně spoléhaly na evropské a národní sociální partnery při hledání reakce na krizi Covid-19. Komise by měla zejména objasnit, jak její priorita podporovat sociální dialog zapadá do celkového kontextu evropského sociálního rozměru, a zejména by měla poskytnout jasná a transparentní pravidla, jak bude Komise jednat v souvislosti s dohodami evropských sociálních partnerů.

Do budoucna je důležité, aby Komise a národní vlády plně respektovaly autonomii evropských a národních sociálních partnerů. Evropští sociální partneři budou na své straně pokračovat a rozšiřovat své úsilí o zlepšení provádění a dopadu svých autonomních rámcových dohod a pokračovat ve svých společných závazcích, jako je evropské partnerství pro integraci – nabízející příležitosti pro uprchlíky začlenit se do evropského trhu práce.

Pracovní program na období 2022–2024 se zaměřuje na 6 priorit:

  • Práce na dálku a právo odpojit se od digitálních pracovních prostředků
  • Přechod na zelenou ekonomiku
  • Zaměstnávání mládeže
  • Dohled a ochrana soukromí na pracovišti
  • Zlepšení sladění dovedností s potřebami trhu práce v Evropě
  • Budování kapacit národních sociálních partnerů
Podrobnosti zde
Gbelec Ondřej
/
kategorie Evropský sociální dialog
zpět