Trialog k udržitelné due diligence budí obavy evropského byznysu

Proces trialogu o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o náležité péče společností v oblasti udržitelnosti se po letní unijní přestávce rozjíždí. V prvním zářijovém týdnu proběhla technická jednání a 7. září proběhla jeho politická část. Pokrok je pomalý, vzhledem k tomu, že na stole ještě není úplný kompromisní text ES PRES, nicméně existují body, u nichž se zdá, že sbližování je na dosah (např. group due dilligence).

Obtížné diskuse se očekávají o hlavních bodech týkajících se rozsahu, odpovědnosti a finančních služeb. Klíčová otázka harmonizace se diskutovala právě na trialogu dne 7. září. Pro BusinessEurope je to hlavní priorita, samozřejmě za předpokladu, že konečný text zůstane funkční a jasný. Níže přinášíme tiskovou zprávu BusinessEurope:
https://www.businesseurope.eu/publications/eus-due-diligence-rules-must-be-workable-companies-and-must-not-weaken-internal-market

Pravidla EU pro náležitou péči musí být pro společnosti funkční a nesmí oslabovat vnitřní trh

„Aby byla pravidla EU pro náležitou péči účinná, musí být funkční, jasná a nesmí oslabovat vnitřní trh právní fragmentací. Převažující společnosti s nerealistickými závazky, které duplikují národní iniciativy, nejen poškodí jejich konkurenceschopnost, ale také ztíží přístup ke kritickým materiálům, které jsou klíčové pro zelený přechod,“ píše se v tiskové zprávě BE.

BusinessEurope vyzývá zákonodárce EU, aby:

  • Zajistili hlubší harmonizaci vložením skutečné doložky o jednotném trhu.
  • Udrželi přiměřené a ne přehnaně normativní povinnosti pro podniky. Je třeba pamatovat na to, že malé a střední podniky budou silně ovlivněny.
  • Odstranili zbytečné a kontraproduktivní povinnosti a závazky členů představenstva.
  • Vyhnuli se tomu, aby se EU stala centrem pro hromadné spory s nejasnými ustanoveními o odpovědnosti a neomezenými soudními pravomocemi.
  • Evropský byznys k tomuto návrhu nadále hovoří jedním hlasem a nedávno vydal klíčová doporučení pro legislativní proces.

Přikládáme:
Společní prohlášení evropského byznysu

Ing. Vladimíra Drbalová
poradkyně prezidenta a GŘ pro mezinárodní organizace a EU

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Evropský sociální dialog
zpět