BusinessEurope zveřejnila svůj ekonomický výhled na podzim 2022

Podzimní ekonomická prognóza BusinessEurope ukazuje, že ekonomika EU poroste v letech 2021-2022 o 2,8 %, ale v roce 2023 pouze o 0,6 %, což představuje revizi směrem dolů o 1,5 procentního bodu oproti našemu letnímu ekonomickému výhledu.

I tento neuspokojivý výhled ale bude záviset na tom, zda nedojde k dalšímu zvýšení cen energií, zda se dále zmírní tlaky v dodavatelském řetězci a zda budou politiky reagovat na cenový šok v oblasti energií včas, komplexně a vyváženě.

Generální ředitel BusinessEurope Markus J. Beyrer k tomu uvedl:

"Podnikatelská nálada se po silném prvním pololetí díky znovuotevření sektoru služeb po krizi rychle zhoršila. Rostoucí účty za energie a pokračující narušení dodavatelského řetězce znamenají, že náklady podniků rostou mnohem rychleji než náklady domácností. S klesajícími maržemi a klesající spotřebitelskou poptávkou bude mnoho podniků tuto zimu čelit boji o přežití. Nedávná rozhodnutí investovat raději na jiných kontinentech než v Evropě kvůli obavám z dlouhodobých cen energií v EU, které ještě zesílily v důsledku hloubky současné energetické krize v EU, jsou signálem, který nelze ignorovat. Je třeba jednat hned, aby se zabránilo dalšímu úniku investic.

Vedoucí představitelé EU se musí urychleně dohodnout na nových opatřeních, která podnikům ulehčí náklady na energii. Tvůrci politik by měli zejména zvážit celoevropská opatření, která by dočasně oddělila ceny elektřiny od cen plynu a poskytla vládám potřebnou flexibilitu pro podporu podniků při zachování rovných podmínek na jednotném trhu.

Pokud jde o makroekonomickou politiku, rychlá dohoda o reformě Paktu stability a růstu (Stability and Growth Pact) může členským státům pomoci zajistit, aby se dlouhodobé posilování veřejných financí zbytečně nezdržovalo. I když další zvyšování úrokových sazeb bude pravděpodobně působit jako další brzda růstu, může být přesto nezbytné - pomůže zajistit, že inflační očekávání zůstanou solidně ukotvena. Sociální partneři mohou sehrát důležitou roli v tom, že pomohou nadále předcházet vzniku škodlivé mzdově-cenové spirály."

(Brusel, 7. listopadu 2022)

Mikuláš Nozar
/
kategorie BusinessEurope
zpět