Zástupci MPO a SP ČR poprvé po pandemii jednali v Číně

Delegace MPO ČR a SP ČR po covidové pauze navázala na dřívější aktivity a přijela do Pekingu podpořit zájmy českých firem v Číně. Ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik II MPO Richard Hlavatý za českou stranu vedl zasedání Česko – čínské pracovní skupiny pro rozvoj obchodu. Svaz průmyslu na jednáních reprezentoval viceprezident František Chaloupecký. Po jednání pracovní skupiny následovalo setkání Smíšené ekonomické komise.

České strojírenství čínským partnerům v rámci delegace představil člen představenstva Svazu průmyslu a prezident Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl, který souběžně zastupoval firmu TOS Varnsdorf. Potenciál rozvoje spolupráce s Brněnskými veletrhy a výstavy prezentoval generální ředitel Jan Kubata.

Na jednání se zástupci CCPIT (Radou pro podporu mezinárodního obchodu ČLR) podepsal viceprezident Svazu průmyslu František Chaloupecký memorandum o vzájemné spolupráci mezi SP ČR a CCPIT. Desítky českých firem se zúčastnily podnikatelského semináře na českém velvyslanectví v Pekingu. Tuto aktivitu podpořila ŠKODA Auto. Delegace se během cesty setkala také se zástupci banky ICBC, kde Svaz průmyslu vyzdvihl zájem o finanční služby pro malé a střední podniky, které tvoří páteř české ekonomiky.

Česká strana na jednáních ocenila plánované otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Pekingem v červnu letošního roku, po které volají čeští podnikatelé. Podnikatelská sféra také vyjádřila zájem o obnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají, která je ekonomickým a obchodním centrem Číny.

Čína je jedním z našich klíčových obchodních partnerů a cílem cesty bylo podpořit český přímý export do teritoria, kde máme zájem vyrovnat současnou obchodní bilanci. Během jednání obě strany zdůraznily nutnost pokračování ve vzájemném dialogu, komunikaci a pravidelné výměně informací v obchodní a ekonomické oblasti.

kategorie Podpora exportu
zpět