Autonomní celní suspenze - konec platnosti některých suspenzí a možnost prodloužení 31. 12. 2024

V rámci pravidelných informací k systému autonomních celních suspenzí a kvót si Vám dovolujeme připomenout, že koncem tohoto roku končí platnost některých celních suspenzí.

Jejich přehled k dispozici zde

Položky označené zeleně budou prodlouženy automaticky, neboť výše nevybraného cla za poslední rok dosáhla alespoň 15 tis. EUR. Věnujte prosím pozornost tomu, pokud je u těchto suspenzí označen modrou barvou poslední sloupec „Preferenční dovozy“, a v tomto případě se prosím obraťte na kontakty uvedené níže do termínu uvedeného níže. Evropská komise se těmto suspenzím bude v nadcházejícím kole s největší pravděpodobností věnovat a bude potřeba poskytnout argumentaci a zdůvodnění nemožnosti dovážet daný produkt ze zemí, se kterými má EU např. uzavřenou dohodu o volném obchodu (tedy dovážet jej za preferenčních podmínek).

Položky označené červeně minimální hranici 15 tis. EUR nedosáhly a pro jejich prodloužení je potřeba podat žádost. Podmínkou je předpokládaná roční úspora na cle alespoň 15 tis. EUR.

Totéž platí pro položky označené „BREXIT“ – jde o původní žádosti Velké Británie, která však již není součástí EU. V případě, že ze strany členského státu nebude zažádáno o jejich prodloužení, nebude suspenze od r. 2025 již pokračovat.

V případě zájmu o prodloužení celní suspenze zašlete vyplněnou přiloženou žádost na adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to nejpozději do 3. dubna 2024.

Více informací k systému autonomních celních suspenzí a kvót naleznete na webu MPO https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/pozastaveni-cel-na-suroviny-a-polotovary/autonomni-celni-suspenze-a-celni-kvoty--10962/.

Eliška Ďomin
/
kategorie Proexportní servis
zpět