Jednání SP ČR s indonéskými partnery na půdě MPO

V souvislosti s četnými aktivitami Svazu průmyslu a dopravy ve vztahu k Indonésii se diskutovaly otázky, jak během českého předsednictví v Radě EU podpořit vzájemný obchod mezi Evropou a Indonésií. Česká strana, za SP ČR pod vedením viceprezidenta Františka Chaloupeckého zdůraznila, že rozhodně podporuje vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Indonésií, kterou považuje za významný nástroj na podporu vzájemného obchodu se třetími zeměmi mimo EU. Přestože obrat vzájemného obchodu mezi ČR a Indonésií stále stoupá, nereflektuje potenciál, který obě země mají. Další cesty jsou v uvolnění vízové politiky a usnadnění vstupu do schengenského prostoru indonéským podnikatelům anebo podpora přímého leteckého spoje mezi Prahou a Jakartou.

indoneska delegace mpo 2022

Svaz průmyslu zorganizoval před rokem podnikatelskou misi do Indonésie s ministrem životního prostředí a s více než 20 firmami navštívil Jakartu, Medan a Banda Aceh, kde se setkali čeští podnikatelé s místními partnery. Dále zorganizoval podnikatelské fórum loni na MSV v Brně u příležitosti 5. zasedání Česko-indonéského výboru pro ekonomickou spolupráci a naposledy v dubnu toho roku hostil Svaz návštěvu senátní delegace z Indonésie, členů regionální parlamentní rady – výboru pro řízení přírodních zdrojů, kdy se diskutovala role Svazu průmyslu a soukromého sektoru při vytváření energetické strategie státu a indonéským senátorům byl poskytnut přehled o českém energetickém sektoru.

Na české straně byli dále přítomni zástupci Sekce mezinárodních vztahů SPČR ředitel Lukáš Martin a Sabina Tančevová, která zajišťuje komunikaci a společné aktivity s partnery v Indonésii .

Ondřej Ševčík
/
kategorie Informace z teritoria
zpět