BusinessEurope představila priority evropského byznysu před 3. zasedání ministerského TTC

Evropská unie a Spojené státy jsou partnery, kteří se pevně zavázali k podpoře digitální transformace a ke spolupráci v oblasti nových technologií na základě společných demokratických hodnot. Na podporu této spolupráce se vedoucí představitelé obou stran dohodli na zřízení společné Rady EU a USA pro obchod a technologie (TTC). 

Evropská unie a Spojené státy chtějí před příštím zasedáním v prosinci 2022 dokončit řadu "výstupů", včetně témat jako důvěryhodná umělá inteligence, společné cvičení týkající se narušení dodavatelských řetězců, atd. BusinessEurope oceňuje aktivity TTC jako platformy pro koordinaci postojů mezi EU a USA, o čemž svědčí bezprecedentní koordinace při přijímání sankcí po ruské invazi na Ukrajinu. Evropští podnikatelé doufají, že v nadcházejících letech bude TTC určovat transatlantickou agendu v klíčových otázkách globálního obchodu, hospodářství a technologií, a to především v současné době plné geopolitických otřesů zapříčiněných válkou a následky (a někde stále probíhající) pandemie covid-19. 

Ne všem z 10 pracovních skupin, které jsou v rámci TTC zřízeny, se však dostává stejné pozornosti. Vnímáme, že je načase, aby i ostatní členové TTC zařadili nejvyšší rychlostní stupeň a co nejdříve doručili konkrétní výsledky. Mezi zástupci podnikatelů narůstá pocit frustrace z nesouladu mezi potenciálem a hmatatelnými výsledky. V rámci příprav na třetí zasedání TTC na ministerské úrovni bychom rádi představili několik příkladů prioritních oblastí pro evropské podniky: 

  • Urychlení spolupráce v oblasti nových technologií
  • Posílení spolupráce a dialogu o společné transatlantické spolupráci v oblasti výzkumu 6G
  • Navázání transatlantické spolupráce v oblasti polovodičů
  • Spolupráce v oblasti regulace a posuzování shody
  • Kontrola a podpora vývozu
  • Ochrana klimatu a čisté technologie 

TTC by také měl sloužit jako platforma pro diskusi a podporu koordinovaného přístupu EU a USA k hlavním globálním výzvám, jako je politika v oblasti klimatu a digitalizace, v mnohostranných institucích, jako je WTO, OECD, ITU nebo UNFCCC. Zástupci podnikatelů z Evropy také volají po větším zapojení do strukturovaného dialogu s Evropskou komisí, od EK chybí zpětná vazbu ohledně poskytnutých podnětů. Mezi hlavní témata také patří diskuze o vytvoření globálního ujednání o udržitelné výrobě oceli a hliníku, spory ohledně civilních letadel a dohoda ohledně přenosu a ochrany dat. 

Stejně tak by se oba partneři měli vyvarovat jednostranných kroků, které poškozují dvoustranné vztahy nebo ohrožují naše společné cíle. Například opatření, která USA přijaly na podporu ekonomiky a snížení inflace, budou mít pravděpodobně negativní dopad na dvoustranný obchod tím, že budou bránit dovozu evropských elektromobilů. To by zase mohlo prodražit boj proti změně klimatu v EU i v USA. Vyzýváme proto EU a USA, aby co nejdříve usilovaly o vyjednané řešení.

Obecně je nutné zajistit, aby opatření, která obě strany přijímají na podporu svého hospodářství, posílení technologických schopností nebo zvýšení odolnosti, neměla negativní dopad na transatlantický obchod a nediskriminovala naše hospodářské subjekty. Ústup EU nebo USA k soběstačnosti by byl pro transatlantickou ekonomiku škodlivý a náklady by byly obrovské. Podpora většího transatlantického obchodu, inovací a přístupu na trh by nejen zmírnila dopady současné geopolitické a hospodářské situace, ale vytvořila by i více příležitostí pro investice a pracovní místa.

Celé znění dopisu od BusinessEurope pro Evropského komisaře pro obchod Valdise Dombrovskise si můžete přečíst zde

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět