EU zasahuje proti dumpingovým keramickým obkladům z Indie a Turecka

Komise dnes uložila konečná antidumpingová opatření na dovoz keramických obkladů a dlažeb pocházejících z Indie a Turecka na dobu pěti let.

Stalo se tak v návaznosti na šetření, které bylo zahájeno v prosinci 2021 a které ukázalo, že výrobci v EU byli poškozeni dumpingovým dovozem z Indie a Türkiye. Újma, kterou utrpěli výrobci keramických obkladů a dlažeb v EU, vedla ke ztrátě prodeje, a to navzdory rostoucímu trhu s keramickými obklady a dlažbami v EU. Uložená opatření ochrání výrobce v EU - většinou malé a střední podniky, které zaměstnávají celkem 55 000 lidí v celé EU - tím, že obnoví spravedlivou hospodářskou soutěž mezi dováženými a v EU vyráběnými obkladačkami.

Keramické obklady se vyrábějí v celé EU, přičemž obzvláště vysoká koncentrace výrobců je ve Španělsku, Itálii, Polsku a Portugalsku. 

Uložená antidumpingová cla se pohybují v rozmezí od 6,7 % do 8,7 % pro keramické obklady z Indie a od 4,8 % do 20,9 % pro keramické obklady z Turecka.

Kromě dnešních opatření na keramické dlaždice pocházející z Indie a Türkiye jsou v současné době zavedena antidumpingová opatření na dovoz keramických dlaždic z Číny a na keramické stolní a kuchyňské nádobí z Číny.
Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět