Obchodní obrana EU v roce 2022: obrana průmyslu a ochrana pracovních míst v EU

Během roku 2022 bylo Komisí zavedeno přibližně 177 opatření, z nichž téměř pětina se týká praktik obcházení.

Nejvíce opatření na ochranu obchodu EU se týká dovozu z Číny, Ruska, Indie, Koreje a USA. Díky společným obranným opatřením je v EU chráněno téměř půl milionu pracovních míst ve výrobě, například v ocelářském, hliníkářském, chemickém a keramickém průmyslu. Dumpingový a subvencovaný dovoz z Číny zůstává největším problémem, který poškozuje evropský zpracovatelský průmysl.

V roce 2022 obsahovala všechna nařízení ukládající konečná opatření doložky o monitorování, aby se minimalizovalo riziko obcházení.

Obchodní obrana a ruská válka proti Ukrajině

V návaznosti na vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině EU pozastavila dovozní cla na veškerý ukrajinský vývoz do EU, což zahrnuje pozastavení výběru veškerých platných opatření EU na ochranu obchodu na dovoz z Ukrajiny. Na dovoz z Ukrajiny bylo také pozastaveno ochranné opatření EU týkající se oceli.

Pokud jde o antidumpingová opatření na dovoz z Ruska a Běloruska, na který se vztahují omezující opatření (sankce), Komise zachovala svá opatření na ochranu obchodu, a to i na výrobky podléhající sankcím. Ochranné kvóty EU na ocel, které byly dříve přiděleny Rusku a Bělorusku, byly přerozděleny ostatním vyvážejícím zemím, a to úměrně jejich podílu na celkovém dovozu v roce 2021, čímž bylo zajištěno uspokojení potřeb uživatelů oceli v EU.

Šetření ve třetích zemích, která mají vliv na vývoz z EU

Ukázalo se, že je důležité zajistit, aby třetí země správně uplatňovaly pravidla na ochranu obchodu, přičemž zásahy Komise vedly k určitým úspěchům při zajišťování trvalého přístupu výrobců z EU na vývozní trhy. V roce 2022 došlo k výraznému poklesu počtu opatření na ochranu obchodu uložených vůči vývozu z EU - na 12 oproti 30 v předchozím roce.

Pokud jde o nová šetření zahájená proti členským státům EU, došlo v roce 2022 k výraznému poklesu - bylo zahájeno pouze 7 nových šetření, která zahrnovala 3 antidumpingová a 4 ochranná řízení, ve srovnání s 26 šetřeními v roce 2021. Jedná se o jeden z nejnižších počtů nových šetření zahájených proti vývozu z EU za posledních deset let.

Souvislosti - statistiky

Na konci roku 2022 platilo 177 opatření na ochranu obchodu, z toho 151 antidumpingových, 25 antisubvenčních a 1 ochranné opatření. Z platných opatření bylo 38 výsledkem šetření proti obcházení.

Bylo zahájeno 5 nových a 41 přezkumných šetření oproti 14, resp. 28 v roce 2021. Komise v roce 2022 uložila 11 konečných opatření oproti 12 v roce 2021.

Nejvyšší počet opatření na ochranu obchodu EU se týká dovozu z Číny, Ruska, Indie, Koreje a USA. Nejčastějším uživatelem nástrojů na ochranu obchodu proti vývozu z EU jsou USA s 38 platnými opatřeními, následují Čína a Türkiye s 18 opatřeními, dále Brazílie s 11 opatřeními a Kanada a Indonésie s 9 platnými opatřeními.

Celá zpráva je k dispozici zde

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět