WTO se vyslovuje pro "reglobalizaci" světového obchodu

Vydání Zprávy o světovém obchodu pro rok 2023 přináší nové důkazy o výhodách širší a inkluzivnější ekonomické integrace v době, kdy první náznaky fragmentace obchodu ohrožují globální růst a rozvoj. Stěžejní publikace WTO, která byla vydána 12. září, obsahuje zjištění o tom, jak může reglobalizace - neboli zvýšená mezinárodní spolupráce a širší integrace - podpořit bezpečnost, inkluzivitu a environmentální udržitelnost.

"Mezinárodní ekonomický řád po roce 1945 byl postaven na myšlence, že vzájemná závislost mezi národy prostřednictvím zvýšených obchodních a ekonomických vazeb podpoří mír a společnou prosperitu. Po většinu uplynulých 75 let se touto myšlenkou řídili tvůrci politik a pomohli položit základy bezprecedentní éry růstu, vyšší životní úrovně a snižování chudoby," uvádí v předmluvě ke zprávě generální ředitelka WTO Ngozi Okonjo-Iweala. "Dnes je tato vize ohrožena, stejně jako budoucnost otevřené a předvídatelné globální ekonomiky."

"WTO není dokonalá - zdaleka ne. Ale důvody pro posílení obchodního systému jsou mnohem silnější než důvody pro jeho opuštění," říká generální ředitelka Okonjo-Iweala.

Hlavní ekonom WTO Ralph Ossa při představení zprávy na zahájení výročního veřejného fóra WTO 12. září uvedl: "Zpráva je velmi důležitá: "Hlavním závěrem je, že pokud chceme překonat nejnaléhavější výzvy naší doby, musíme obchod přijmout, místo abychom ho odmítali."

"Zpráva zejména uvádí důvody pro rozšíření obchodní integrace na více ekonomik, lidí a problémů, což je proces, který nazýváme "reglobalizace"," dodal pan Ossa. Obchodní integrace "je mocným nástrojem ke zlepšení životní úrovně, který pomohl vymanit stovky milionů lidí z chudoby".

Zpráva, která začíná analýzou současného stavu globalizace, potvrzuje, že geopolitické napětí začíná ovlivňovat obchodní toky, a to i způsobem, který ukazuje na roztříštěnost obchodních vztahů. Podle výpočtů sekretariátu WTO například obchodní toky zboží mezi dvěma hypotetickými geopolitickými bloky - na základě způsobu hlasování na Valném shromáždění OSN - rostou o 4-6 % pomaleji než obchod uvnitř těchto bloků. Zpráva však tvrdí, že navzdory těmto zjištěním se mezinárodnímu obchodu nadále daří, což znamená, že řeči o de-globalizaci nejsou stále podloženy údaji. Kromě odolnosti obchodu vůči nedávným globálním krizím publikace poukazuje na expanzi obchodu s digitálními službami, obchodu s environmentálním zbožím a globálních hodnotových řetězců.

Zpráva dále zkoumá vztah mezi ekonomickou integrací a třemi hlavními výzvami, kterým čelí dnešní globální ekonomický řád: bezpečnost a odolnost, chudoba a inkluze a environmentální udržitelnost - oblasti, v nichž se prosadily argumenty, že globalizace nepřinesla očekávané výsledky nebo vystavuje země nadměrným rizikům. Na základě důkazů zpráva dokládá, že "reglobalizace", tedy obnovená snaha o začlenění většího počtu lidí, ekonomik a naléhavých problémů do světového obchodu, je slibnějším řešením těchto problémů než fragmentace. Zpráva ukazuje, že otevřenost obchodu je silně spojena se sníženou pravděpodobností konfliktů a vedla k prudkému poklesu chudoby po více než čtyři desetiletí. Rovněž technologická zlepšení umožněná obchodem mají silný vliv na snižování emisí uhlíku.

V neposlední řadě zpráva zdůrazňuje, že je třeba více obchodu a spolupráce, aby bylo možné účinně řešit hlavní problémy, kterým čelí politici na celém světě - od bezpečnosti přes inkluzi až po změnu klimatu. Oživená a reformovaná WTO může při řešení těchto výzev hrát ústřední roli.

Zprávu si můžete stáhnout zde.

Exekutivní shrnutí zprávy je k dispozici zde.

Zdroj: web WTO

Pro doplnění souvislostí: podle nejnovější zprávy o světovém obchodu i nedávné politické zprávy OECD se vývozní omezení na kritické suroviny za posledních 10 až 15 let zvýšila více než pětkrát. Tabulka níže uvádí přehled nedávno zavedených nebo oznámených vývozních omezení pro tyto vzácné suroviny. Zahrnuté materiály jsou součástí seznamů strategických surovin a kritických surovin připojených k nařízení 2023/079, které je součástí Aktu EU o kritických surovinách.

Country

Date

Product(s) affected

Measure implemented or announced

Zimbabwe

21/12/2022

Unprocessed lithium

Export ban

Namibia

08/01/2023

Unprocessed critical minerals

Export ban

Indonesia

10/06/2023

Bauxite

Export ban

Indonesia

From 17/07/2023 to 31/05/2024

Several minerals including copper

Increased export duties

China

02/08/2023

Gallium and Germanium

Export licensing

Myanmar

04/09/2023

Rare Earths

Closure for inspection of the biggest mine in the country

Malaysia

12/09/2023

Rare Earths

Export ban (only announced for the moment)

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět