Rada EU přijala akt o kritických surovinách (CRMA)

Kritické suroviny mají pro EU velký hospodářský význam, ale existuje u nich vysoké riziko narušení dodávek z důvodu koncentrace jejich zdrojů a nedostatku kvalitních a cenově dostupných náhrad.


Přijaté konečné znění určuje dva seznamy surovin (34 kritických a 17 strategických), které mají zásadní význam pro ekologický a digitální přechod, stejně tak i pro obranný a kosmický průmysl. Také jsou v něm stanoveny tři referenční hodnoty pro roční spotřebu surovin v EU: 10 % z místní těžby, 40 % má být zpracováno v EU a 25 % má pocházet z recyklovaných materiálů. Očekává se totiž, že poptávka po vzácných zeminách v nadcházejících letech exponenciálně poroste.

CRM pocházejí většinou ze zemí mimo EU. EU v tomto směru nikdy nemůže dosáhnout soběstačnosti, proto se musí snažit diverzifikovat své dodávky. V současné době je EU v případě některých kritických surovin závislá výhradně na jedné zemi:

  • Čína zajišťuje 100 % dodávek těžkých prvků vzácných zemin do EU
  • Turecko zajišťuje 98 % dodávek bóru do EU
  • Jihoafrická republika zajišťuje 71 % potřeb EU v oblasti platin

Čína je největším světovým dodavatelem i dodavatelem EU pro většinu CRM, včetně barytu, vizmutu, galia, germania, hořčíku, přírodního grafitu, všech vzácných zemin (Heavy Rare Earth Elements - HREE a Light Rare Earth Elements - LREE), wolframu a vanadu. Ačkoli Čína zůstává hlavním dodavatelem EU, některé dodávky CRM pocházejí ze zemí EU: např. koksovatelné uhlí a měď z Polska, arsen z Belgie, hafnium z Francie, stroncium ze Španělska nebo nikl z Finska.

Příklady využití kritických surovin:

  • větrné turbíny = bór
  •  elektrická vozidla = lithium, kobalt a nikl
  • polovodiče = kovový křemík
  • vibrační technologie v telefonech = wolfram
  • výroba skla a výroba hnojiv pro růst rostlin = boritany
  • stavba a létání letadel = hořčík a skandium

O dosažení politické dohody k CRMA jsme Vás informovali již dříve, k samotnému návrhu nařízení Evropské komise jsme publikovali vlastní stanovisko. V něm vyjadřujeme obavy především co se týká rychlosti povolovacích procesů a zajištění financování jednotlivých projektů. Lokalizaci těžby plně podporujeme, ale myslíme si, že v krátkém čase nebude možné vystavět dostatečné kapacity pro recyklaci a zpracování vzácných kovů.
Naopak jsme rádi, že se díky naší iniciativě v a spolupráci s konfederací Evropského podnikání BusinessEurope do seznamu strategických a kritických surovin podařilo zařadit nikl a také hliník a jeho slitiny, protože se očekává, že od roku 2020 do roku 2050 vzroste o jeho spotřeba v EU o 543%. Seznam kritických a strategických surovin bude dále pravidelně přezkoumáván.

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět