Podnikatelská delegace SP ČR se vrátila z USA

Po Chicagu zavedla druhá část podnikatelské mise s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem podnikatele v delegaci Svazu průmyslu a dopravy do Washingtonu, D.C. a také Richmondu, hlavního města státu Virginie.

forum
Hlavním byznysovým bodem pondělního programu bylo česko-americké obchodní fórum ve Washingtonu pořádané ve spolupráci s ACEBA, The American-Central European Business Association, a za podpory Velvyslanectví ČR. Na setkání promluvil také předseda Senátu Miloš Vystrčil a český velvyslanec v ČR Hynek Kmoníček. Oba zdůraznili obchodní i symbolický význam mise, tedy rostoucí obchodní spolupráci obou zemí a potřebu dále rozvíjet spolupráci demokratických zemí v době války na prahu Evropské unie. Podnikatelé využili možnosti se setkat se zástupci amerických firem z odvětví jako IT, strojírenství, energetika, ale i celé škály služeb.

IBM 2

IBM 1

Ve stejný den proběhly také dvě inspirativní návštěvy v místních centrech dvou globálních firem – IBM a Honeywell. V IBM Center for The Business of Government se senátní a podnikatelská delegace dozvěděla o využití IT technologií mimo jiné ke zvládnutí migrační krize, a to na řadě příkladů z celého světa, včetně projektu chatbotu pro ukrajinské uprchlíky ve spolupráci s velvyslanectvím Ukrajiny v ČR. V technologickém centru Honeywell se pak delegace seznámila s praktickými ukázkami řešení v oblasti chytrých měst, udržitelnosti, bezpečnosti práce, ale i letectví a obrany.

Honeywell 1

Honeywell 2

V úterý 7. června zavítala obchodní delegace do hlavního města státu Virginie, do Richmondu. Virginie je velice aktivní v prezentaci obchodních příležitostí ve svém regionu a svých předností, jako je například vysoká úroveň vzdělanosti a aktivní podpora vzdělávání mimo jiné v IT oborech. Tyto přednosti nakonec vedly i k tomu, že se do tohoto státu rozhodl Amazon umístit své nové ústředí. Není tedy překvapením, že se Virginie pyšní mj. prestižním oceněním televizní stanice CNBC jako nejlepší stát USA pro byznys. Organizace The Greater Richmond Partnership se zástupci Virginia Chamber of Commerce připravili pro podnikatele sérii prezentací o regionu, tak i investičním a legislativním prostředí a představili firmy, které zde působí, jako například Dominion Energy, Anton Paar, či Riverside Logistics.

business delegation DC

Exportéři se během mise měli možnost setkat i se zástupci českého velvyslanectví v USA, českými krajany žijícími ve Washingtonu i místní skupinou Amerických přátel České republiky (American Friends of the Czech Republic). Podobně jako v Chicagu se potvrdilo, že byznys dělají lidé s lidmi, skrz lidi – a že propojování kontaktů a osobní doporučení mají i v digitální době velkou váhu.

Tato společenská rovina mise měla i několik silných vlasteneckých momentů. Jedním bylo kladení věnců u sochy T. G. Masaryka ve Washingtonu, D.C., při kterém si delegace připomněla výraznou roli USA při vzniku samostatného Československa. Druhým bylo bezesporu osobní setkání s dcerou Milady Horákové žijící v USA, Janou Kánskou.

ucteni TGM

„Do USA jsme přijeli v mimořádné době, kterou jsme si ještě před třemi měsíc nedovedli představit – v Evropě je válka. Ruská invaze na Ukrajinu způsobila nejenom lidskou katastrofu, ale i řadu dalších problémů. V mnoha částech tohoto regionu nelze podnikat a firmy musí hledat nové trhy. Invaze nám přinesla ale i cennou lekci – když při vás někdo stojí v situaci vašeho životního ohrožení, tak mu můžete věřit i v obchodních vztazích. To je přesně to, co nyní dělá USA pro Ukrajinu a nás také. Společně sdílíme přesvědčení, že je potřeba byznysu posílit nejenom bilaterální obchodní vazby mezi EU a USA, ale zasadit se také o zlepšení podnikatelského prostředí uzavřením dohody o datových tocích či spolupráci o vývoji nových technologií,“ komentuje okolnosti podnikatelské mise viceprezidentka SP ČR a vedoucí delegace Milena Jabůrková.

Zmapování návštěvy ve Washingtonu a také představení firmy Amplla, jedné z inovativních českých firem v misi, přinesla také Česká televize.

Art director společnosti Amplla Zuzana Ambrožová shrnula své dojmy následovně: „Mise do USA byla precizně naplánována a naplněna celou řadou setkání, která jsou pro nás obchodně velmi zajímavá. Naše společnost Amplla je novým českým startupem, který se zabývá návrhem, vývojem a výrobou unikátních hasicích přístrojů. Jelikož hasicí přístroj je věc, která je povinná po celém světě, samozřejmě i USA pro nás představuje velmi zajímavý trh a naší ambicí je prodávat tam nejlépe již příští rok.“

Česká delegace se vrátila z USA po sedmi dnech nabitého programu zpět do Prahy ve čtvrtek 9. 6.

Souhrnný článek z první části mise v Chicagu naleznete zde.

kategorie Podnikatelské mise a semináře
zpět