Pozice Svazu průmyslu k Aktu o čipech

Svaz průmyslu vítá návrh Aktu o čipech EU, který má podpořit pokročilý výzkum a vývoj v oblasti polovodičů, obnovit rovnováhu výrobních kapacit, pomoci překonat krátkodobé problémy v dodavatelském řetězci polovodičů a zvýšit dlouhodobou bezpečnost a odolnost.

Podporuje zaměření aktu na výrobu a balení čipů pod úrovní 10 nm, které budou mít zásadní význam pro uvolnění pokroku příští generace v oblasti umělé inteligence, kvantové a vysoce výkonné výpočetní techniky.

Rádi bychom rozšířili zaměření na podporu stávajících výrobců polovodičů, kteří působí v oblasti výkonových technologií.

Vítáme úsilí o zvýšení evropské výrobní kapacity polovodičů a výzkum a vývoj zaměřený na zvýšení bezpečnosti a odolnosti globálního dodavatelského řetězce a věříme, že cílené pobídky hrají roli při zajišťování nezbytných investic.

Podporujeme investice do budování pracovní síly, která se vyzná v polovodičích.

Velmi vítáme zřízení evropské expertní skupiny složené ze zástupců jednotlivých členských států, která by usnadnila rychlou a účinnou výměnu informací mezi členskými státy a Evropskou komisí o vývoji trhu a případných nedostatcích a zároveň by shromažďovala informace o situaci na trhu s polovodiči od zástupců jednotlivých společností.

Jako první opatření vyzýváme skupinu odborníků, aby si vyžádala informace od zúčastněných stran v odvětví, od jednotlivých výrobců polovodičů a zařízení, a zvýšila tak schopnost Evropské skupiny odborníků pro polovodiče identifikovat a přizpůsobit případná opatření pro řešení krize.

Vzhledem k tomu, že průmysl v České republice je ovlivněn nedostatkem čipů, vyzýváme české ministerstvo průmyslu a obchodu, aby se aktivně podílelo na práci expertní skupiny a zapojilo příslušné partnery (např. Svaz průmyslu a dopravy ČR).

Rozhodně souhlasíme s potřebou mezinárodní spolupráce s podobně smýšlejícími zeměmi, která se odráží v celém navrhovaném aktu.

Celé stanovisko zde.
kategorie Stanoviska SP ČR