Stanovisko k návrhu zákona, kterým se osvobozuje DPH na dodání elektřiny a plynu

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo v meziresortním připomínkovém řízení návrh poslanců Aleny Schillerové, Richarda Brabce, Pavla Růžičky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, tedy novelu dočasně rušící DPH na dodání elektřiny a plynu.

Cílem je osvobodit daň z přidané hodnoty na dodání elektřiny a plynu (současná sazba 21 %) s nárokem na odpočet. Opatření mají být dočasná s platností od 1. 3. 2022 do 1. 3. 2023, tj. přesně na období jednoho roku.

STANOVISKO SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

SP ČR nepovažuje řešení nárůstu cen energií skrze odpuštění DPH za ideální cestu a žádá, aby byl připraven komplexní souhrn opatření – např. balíček k růstu cen energie (SP ČR již dříve navrhoval), snížení poplatků za podporované zdroje energie včetně úlev pro podniky nebo kompenzace nepřímých nákladů pro podniky.

Zároveň podotýká, že právě firmy patří mezi ty, které jsou nejvíce zasažené dražší energií. Mnohé z nich platí i více jak dvojnásobek oproti minulému roku. O to více je nutné předložit skutečně účinné opatření řešící energetickou krizi.

Celé stanovisko najdete zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět