Stanovisko k Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v oblasti dopravy - Doprava 2030

Návrh výzkumného programu DOPRAVA 2030 od ministerstva dopravy (MD)

Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v oblasti dopravy – DOPRAVA 2030 navazuje na program DOPRAVA 2020+.

Program je koncipován na osm let jeho trvání (1. 1. 2023 – 31. 12. 2030) s celkovými navrhovanými výdaji 2 600 mil. Kč, z toho 1 950 mil. Kč představují výdaje státního rozpočtu. Tyto prostředky mají být alokovány do rozpočtu Technologické agentury ČR (TA ČR).

Program se zaměřuje na podporu projektů aplikovaného výzkumu a reflektuje potřeby a priority v oblasti dopravy definované národními strategickými dokumenty v oblasti dopravy a VaVaI s přesahem k evropským strategiím a prioritám. Hlavním cílem programu je rozvíjet dopravní sektor a všechny druhy dopravy způsobem, který bude reflektovat společenské potřeby, akceleruje technologický a znalostní rozvoj ČR a napomůže růstu konkurenceschopnosti ČR.

Program má dále celkem tři specifické cíle:
  1. Udržitelná, přístupná a bezpečná doprava,
  2. Automatizace, digitalizace a technologicky pokročilá doprava a
  3. Nízkoemisní a ekologická doprava.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

SP ČR program na podporu aplikovaného výzkumu, experimentální vývoje a inovací v oblasti dopravy podporuje. Žádá však některá doplnění.

Nutné je například jasně určit a zajistit financování výzkumného programu, protože nový program Doprava 2030 je vládě předkládán v situaci, kdy MD nemá pokryty závazky na projekty stávajícího programu Doprava 2020+ na r. 2023 ve výši 71 695 784 Kč. Zároveň by měla být podporována nejen veřejná (osobní) doprava, ale i ta nákladní. Dále by bylo vhodné posílit akcent železniční dopravy.

Stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět