Stanovisko k novele nařízení vlády k investičním pobídkám (2022)

Cíl návrhu

Cílem navrhovaného opatření je reagovat na aktuální vývoj hospodářství v České republice a představy vlády o dalším směřování veřejné podpory, a tedy podpořit vytváření dlouhodobé konkurenční výhody České republiky založené na využívání znalostí a inovací. Do budoucna bude pro českou ekonomiku zapotřebí mít zde investice, které se budou schopny vyrovnat s růstem cen a mezd a budou moci být i dobrým zdrojem daňových příjmů. Toho jsou schopny právě investice s vyšší přidanou hodnotou, které výrazně přispějí k tvorbě hrubého domácího produktu a zároveň rozšiřují znalostní potenciál české ekonomiky.
Současně je snahou přispět i k naplňování energetických cílů českého hospodářství a energetické soběstačnosti České republiky cílenější podporou výroby technologií a zařízení, která budou přispívat k energetickým úsporám a energetické transformaci. Nově nastavené podmínky by měly více podpořit investiční aktivitu soukromých podnikatelů v oblasti vybraných výrobků s energetickým významem pro Českou republiku a přispět k lokalizaci jejich výrob do České republiky či přispět k navyšování stávajících výrobních kapacit u domácích výrobců.

 

Stanovisko Svazu

Svaz průmyslu a dopravy ČR s ohledem na současnou situaci podporuje cíl novely, tedy zvýhodnění investičních projektů v oblasti výroby nebo skladování energie z obnovitelných zdrojů a zvyšování energetické účinnosti nebo snižování energetické náročnosti budov. Zároveň však chceme některé podporované oblasti zpřesnit a doplnit také např. výrobu velkokapacitních baterií a elektromotorů pro elektrická vozidla. Dále navrhujeme některé podmínky, které musí žadatel splňovat, upravit, aby odpovídali současné praxi. Zjednodušení podpory by také mělo platit pro oblasti se středně vysokou technologickou náročností (medium high-tech obory).

 

Celé stanovisko zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět