Stanovisko k Návrhu velkých výzkumných infrastruktur ke schválení poskytování účelové podpory v letech 2023–2026

Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě žádá, aby došlo k podpoře také nových velkých výzkumných infrastruktur zajišťujících sektorové priority průmyslu a jeho socioekonomickou poptávku.

  • V návaznosti na výstupy uskutečněné evaluace předkládá MŠMT vládě ČR ke schválení návrh na poskytování účelové podpory velkým výzkumným infrastrukturám v letech 2023–2026.
  • Ke schválení vládou ČR je přitom předkládán tzv. krizový scénář financování velkých výzkumných infrastruktur. Ten spočívá ve financování pouze tzv. interim hodnocených velkých výzkumných infrastruktur, tzn., velkých výzkumných infrastruktur již etablovaných a provozovaných, a to těch, které v mezinárodním hodnocení obdržely tu vůbec nejvyšší známku 5 a druhou nejvyšší známku 4.
  • Míra financování pro případ první z uvedených kvalitativních kategorií má činit 75 % jimi žádaných finančních prostředků podpory a u druhé z nich poté 60 % jimi žádaných zdrojů podpory.
  • Co se týče nových návrhů projektů předložených do mezinárodní evaluace, tyto projekty prozatím z účelové podpory MŠMT financovány nebudou, a to s ohledem na nedostatek rozpočtových prostředků k tomu potřebných a disponibilních.
  • Při přípravě návrhu výdajů státního rozpočtu ČR pro rok 2024 a jeho střednědobého výhledu na léta 2025–2026 je ze strany MŠMT navrženo zabezpečit finanční alokaci účelové podpory velkých výzkumných infrastruktur v hodnotách, jež odpovídají výše uvedenému rozpočtovému scénáři.

Hlavní připomínky Svazu průmyslu

  • Žádáme, aby do návrhu na podporu byly zahrnuty i nové velké výzkumné infrastruktury, které z něj byly vyloučeny.
  • Žádáme, aby návrh na podporu velkých výzkumných infrastruktur byl uveden do souladu s Návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.
  • Žádáme předložit vyhodnocení velkých výzkumných infrastruktur ve vazbě na socioekonomické přínosy, včetně dopadu na jednotlivá odvětví a rozsah spolupráce s průmyslem.
Celé stanovisko zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět