Stanovisko k novele energetického zákona

Návrh novely zákona zavádí odvod z nadměrných příjmů z prodeje elektřiny. Návrh zákona reaguje na nařízení Rady (EU) 2022/1854 ze dne 6. října 2022 o intervenci v mimořádné situaci s cílem řešit vysoké ceny energie.

 

Stanovisko a vybrané argumenty Svazu průmyslu


Svaz upozornil, že je opět předložen materiál k připomínkám s velmi krátkou lhůtou, což zvyšuje riziko nezamýšlených chyb. Materiál má být předložen společně s komplexními opatřeními na pomoc firmám včetně plošného stropu pro všechny firmy a doplňkové podpory podle Dočasného krizového rámce.
Pokud je zaváděna mimořádná daň pro energetické firmy (tzv. windfall tax) a zároveň odvod z nadměrných příjmů, měl by být cenový strop stanoven vstřícněji než je nyní.

Svaz navrhuje například:
• Provázat návrh novely zákona s novelou zákona zavádějící mimořádnou daň;
• vyjmout z odvodu elektřinu dodanou podniku v rámci průmyslového areálu;
• navýšit strop u výrobny elektřiny, který využívá komunální odpad ze 100 na 180 EUR/MWh, jak uvádí Nařízení EK;
• stejný přístup k výrobnám elektřiny z hnědého uhlí stanovením jednotného stropu 230 EUR/MWh pro všechny výrobny elektřiny;
• zkrátit odvodové období na leden až červen 2023 a nikoliv celý rok 2023, protože účinnost nařízení Rady nelze prodlužovat českým zákonem a stejně tak nelze prodlužovat odvodoví období, protože tím nutně dojde ke znevýhodnění výrobců elektřiny v ČR proti výrobcům v jiných zemích EU.

Celé stanovisko zde

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět