Stanovisko k návrhu nové vyhlášky o schvalování vozidel

Návrh nové vyhlášky z dílny Ministerstva dopravy ČR (MD)

Do meziresortního připomínkového řízení MD vložilo návrh nové vyhlášky o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která ruší a nahrazuje vyhlášku č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Hlavním důvodem vzniku nové vyhlášky je novela zákona č. 56/2001 Sb., která vstupuje v platnost v březnu 2023 a která implementuje právo EU do vnitrostátního právního řádu, konkrétně se jedná o adaptaci nařízení EU 2018/858 ze dne 30. května 2018 o schvalování motorových vozidel a jejich přípojných vozidel, jakož i systémů, konstrukčních částí a samostatných technických celků určených pro tato vozidla a o dozoru nad trhem s nimi, o změně nařízení (ES) č. 715/2007 a č. 595/2009 a o zrušení směrnice 2007/46/ES.

Nová vyhláška stanovuje postup v rámci vnitrostátního schvalování technické způsobilosti a v rámci mezinárodního schvalování. Dále upřesňuje požadavky, jaké jsou kladeny na výrobce a akreditované zástupce v rámci předávání dat o vozidlech. Vyhláška se také zabývá přestavbou vozidel, schvalováním výbavy vozidel a technickými požadavky na bezpečnost vozidel, která nepodléhají schválení.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) žádá zpřesnění terminologie a kategorií vozidel dle nařízení EP a Rady č. 168/2013 o schvalování dvoukolových nebo tříkolových vozidel a čtyřkolek a dozoru nad trhem s těmito vozidly.

Celé stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět