Stanovisko k materiálu Soukromé bezpečnostní služby-aktuální problémy a jejich možná řešení

Z materiálu:

  • Aktualizované programové prohlášení vlády z března 2023 předpokládá přípravu moderního legislativního vymezení činnosti soukromých bezpečnostních agentur.
  • V předkládaném materiálu byly v oblasti soukromých bezpečnostních služeb identifikovány tyto příležitosti k posílení vnitřní bezpečnosti:
  1. posílení bezpečnosti dodavatelských řetězců u subjektů kritické infrastruktury z hlediska významných bezpečnostních zájmů ČR,
  2. posílení zabezpečení měny při zpracování tuzemské hotovosti soukromými bezpečnostními službami,
  3. kriminalita podnikatelů a zaměstnanců v oblasti soukromých bezpečnostních služeb,
  4. veřejné zakázky na bezpečnostní služby za dumpingovou cenu,
  5. soukromé bezpečnostní služby a privatizace výkonu veřejné moci, a
  6. neefektivně nastavené podmínky odborné způsobilosti k získání koncese.

Stanovisko Svazu průmyslu:

  • Zásadně se vymezujeme proti začlenění problematiky bezpečnosti dodavatelského řetězce pod bodem a) posílení bezpečnosti dodavatelských řetězců u subjektů kritické infrastruktury z hlediska významných bezpečnostních zájmů ČR do předloženého materiálu.
  • Požadujeme doplnit, že při uvalování jakýchkoliv nových požadavků a podmínek na dotčené subjekty bude zároveň těmto subjektům dána dostačující přechodná lhůta pro to, aby se takovým podmínkám a požadavkům přizpůsobily.
  • Je nezbytné, aby řešení kriminality v oblasti soukromých bezpečnostních služeb nespočívalo ve striktních omezeních a zákazech.

Celé stanovisko zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět