Svaz průmyslu podporuje rozšíření bezhotovostních terminálů

Česká republika je jedním ze světových lídrů v užívání bezkontaktních karet, stále ale má prostor výrazněji rozvinout síť bezhotovostních terminálů. Svaz průmyslu a dopravy je proto od začátku součástí Memoranda k podpoře bezhotovostních transakcí a digitalizaci plateb, které podepsal společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu, kartovými společnostmi Mastercard a VISA, bankovními domy a dalšími podnikatelskými asociacemi. Společná předloňská iniciativa státu a soukromého sektoru byla letos podpisem nového Memoranda prodloužena o další tři roky. I nadále tak nabízí firmám platební terminál na zkoušku, aby umožnila platit kartou na více místech. Cílem ČR je dostat se na průměr EU, což v současnosti představuje 32 terminálů, zatímco v Česku je 25 terminálů na tisíc obyvatel.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR má digitalizace a rozšíření bezhotovostního platebního styku nezpochybnitelný význam pro posílení konkurenceschopnosti České republiky. Je tedy jen logické, že se Česko musí přizpůsobit současným trendům a být integrální součástí moderní Evropy. A široká akceptace bezhotovostních plateb k tomu patří.

„Lidé by stále měli mít možnost volby mezi platbou v hotovosti a moderní bezhotovostní platbou. Zpřístupnění bezhotovostních plateb ve větší míře však zvyšuje uživatelský komfort zákazníků a napomáhá vyšší transparentnosti,“ říká generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Iniciativa má za cíl podpořit pořízení platebních terminálů pro karetní finanční transakce pro malé obchodníky a živnostníky. Ti totiž často terminály nedisponují – zejména kvůli vysokým pořizovacím a provozním nákladům, kdy mimo jiné platí, že u nižšího obratu karetních operací se hradí vyšší poplatky. Pomoci s tím má prodloužené memorandum, které podnikatelům i nadále umožňuje bezplatně si terminál zapůjčit na půl roku (bez poplatků za pořízení a bez transakčních poplatků v případě obratu kartou do 50 000 Kč). Pokud jim zařízení nebude vyhovovat, budou ho moct vrátit. Byla by tedy škoda nabízené šance nevyužít.

Bližší informace k iniciativě stvrzené memorandem najdete zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět