FAQ stropování cen elektřiny a plynu (aktualizováno 16. 5. 2023)

Na společném workshopu MPO, EY, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory k mechanismu zastropování cen elektřiny pro velké podniky pro rok 2023 iniciovaném Svazem průmyslu zaznělo 8. 2. 2023 mnoho otázek z řad členů – velkých podniků. Svaz průmyslu požádal MPO o zveřejnění praktických otázek a odpovědí, aby byly návodem i pro firmy, které se workshopu nezúčastnily. Záznam z workshopu naleznete zde. Následně Svaz průmyslu předal MPO i další dotazy firem k vyjasnění a oficiálnímu potvrzení správnosti postupů v situacích, na které v praxi narážely.

Aktualizace 16. 5. 2023: Na základě dotazů od Svazu i členských firem MPO aktualizovalo odpovědi na zasílané dotazy a nejasnosti z praxe.
Aktualizované otázky a odpovědi naleznete na stránkách MPO zde
.
Otázky a odpovědi ke kompenzacím dodávky elektřiny/plynu za stanovenou cenu pro dodavatele energie naleznete na stránkách MPO a na stránkách OTE.
Aktualizace: 13. 4. 2023: MPO aktualizovalo postup při podávání zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu. Podrobnosti naleznete zde.

Aktualizace 3. 4. 2023: Některé otázky vedly k potřebě úpravy a vyjasnění některých částí nařízení vlády, které bylo s účinností od 1. 4. novelizováno

kategorie Z hospodářské politiky
zpět