Rada EU a Evropský parlament se dohodli na revizi směrnice o obnovitelných zdrojích energie

Ve čtvrtek 30. března 2023 se Evropský parlament, Rada EU a Evropská komise dohodli na podobě směrnice revidující směrnici č. 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 by dle dohody mělo být dosaženo 42,5 % podílu obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie v EU.

Dohoda obsahuje i závazné cíle pro snížení emisní intenzity v sektoru dopravy o 14,5 % v roce 2030, OZE by měly tvořit až 29 % konečné spotřeby v dopravě. V průmyslu by se měl podíl OZE navyšovat o 1,6 p.b. ročně. U vodíku bylo dosaženo kompromisu, který umožňuje pro země plnící celkový dekarbonizační cíl vyšší využívání nízkouhlíkového vodíku, včetně vodíku z jádra. V sektoru vytápění a chlazení byla dosažena dohoda na 49 % indikativním cíli pro podíl OZE v konečné spotřebě. Revize směrnice také cílí na rychlejší povolovací řízení. Směrnice bude ještě v nejbližších týdnech formálně schválena jak Radou EU, tak Evropským parlamentem.

Z pohledu Svazu bude stěžejní národní nastavení v rámci Národního integrovaného klimaticko-energetického plánu a Státní energetické koncepce, které by se měly aktualizovat právě letos. Cíle budou mít zcela jistě dopad na průmysl, proto je stěžejní, aby byl průmysl od počátku zapojen do projednávání těchto klíčových strategických dokumentů, aby byly dílčí cíle a podmínky nastaveny rozumně s ohledem na možnosti a realitu ČR.

Více informací je k nalezení zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět