Oceňujeme snahy MPO o urychlení připojování zdrojů do soustavy

Ministerstvo průmyslu a obchodu informovalo, že rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice výrazně zrychlil. Zatímco na začátku roku 2022 bylo v České republice do sítě zapojeno okolo 50 tisíc fotovoltaických elektráren, v polovině roku 2023 je to už přes 130 tisíc fotovoltaických elektráren. Vyplývá to z dat, které MPO za největší distribuční společnosti ČEZ Distribuce, PREdistribuce a EG.D poskytlo České sdružení regulovaných elektroenergetických společností. V roce 2022 připojily distribuční společnosti 35 tisíc fotovoltaických elektráren, za první pololetí roku 2023 už dokonce více než 45 tisíc. Zatímco na začátku roku 2022 byl výkon FVE v České republice přibližně 2,2 GW, v polovině roku 2023 to jsou skoro 3 GW.

„Nedávné změny ve stavebním zákonu ale i současná novela energetického zákona přináší pro ČR pozitivní změny, na kterých se SP ČR podílel. Svaz oceňuje také snahy MPO o podporu dalšího rozvoje distribučních sítí, stejně jako jejich digitalizaci. Pokud chceme dostát svým závazkům, potřebuje ČR rozvíjet obnovitelné zdroje energie. Pro to je důležité nejenom další zjednodušení povolovacích řízení a ustanovení akceleračních zón pro OZE v nejdřívějším možném termínu, ale i jasné zacílení výnosů z emisních povolenek na energetiku a průmysl. Výnosy musí být použity na nové investice, do dekarbonizace nejvíce ohrožených průmyslových odvětví a energetiky, jinak ČR hrozí zůstat na chvostu Evropy.

Pro Svaz průmyslu je zjednodušení a urychlení povolovacích procesů jednou z nezbytbých priorit, aby mohly firmy investovat a řešit výzvy nejen v oblasti energetiky. Jednotlivé náměty na zlepšení budeme prosazovat v rámci Vládního výboru pro strategické investice," komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět