Průmysl zakončil první čtyři měsíce stagnací

Průmyslová produkce v dubnu meziročně reálně poklesla o 0,4 %, samotný zpracovatelský průmysl byl na tom ale lépe, když vzrostl o 0,7 %. Oproti březnu se produkce průmyslu mírně zvýšila o 0,6 %. V meziročním pojetí zaznamenala růst většina sektorů, například výroba ostatních dopravních prostředků, výroba počítačů a elektroniky, potravinářství. Celkové výsledky byly taženy dolů zejména poklesem výkonu řady významných sektorů. Mírný meziroční pokles byl zaznamenán v sektoru automotive, výrazněji mezi 9 a 10 % poklesla energetika, strojírenství či hutnictví.

Podrobnější statistky zveřejněné ČSU naleznete zde.

Komentář SP ČR k výsledkům průmyslu za březen zde.

„Výsledky na začátku 2. čtvrtletí hodnotíme se smíšenými pocity. Ačkoliv většina sektorů zaznamenala v dubnu meziroční růst a zpracovatelský průmysl meziročně vzrostl o 0,7 %. Pokles byl zaznamenán u významných odvětví jako je například strojírenství, energetika, hutnictví či automotive a celkově za první čtyři měsíce zpracovatelský průmysl v podstatě stagnoval. Na výsledcích průmyslové produkce se dále odrážela slabá domácí i zahraniční poptávka a ani nejbližší měsíce nepřinesou skokové zlepšení. Hodnota nových zakázek sice vzrostla o 3,6 %, ale meziměsíčně poklesla. Významnější koupěschopnost není patrná ani například z šetření SP ČR a ČNB nebo z výsledků Indexu nákupních manažerů. Zpracovatelský průmysl nemá v posledních letech jednoduché podmínky a stabilitu, ale na firmách vidíme snahu hledat řešení a dále bojovat. Pro druhé pololetí již hledí více firem roku s trochu větší nadějí oproti závěru loňského, samozřejmě s určitou odlišností mezi sektory a mezi firmami. V nelehké situaci zůstávají více jak rok energeticky náročné sektory, které se musí vypořádat s vysokými cenami energií v mezinárodním, ale často i v evropském porovnání. Naopak i přes slabou poptávku mezi úspěšnější patří sektory jako farmacie či výroba ostatních dopravních prostředků,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

„Mezi pozitivní signály pro alespoň mírné zlepšení ekonomického vývoje mohou hovořit indikátory jako jsou výsledky maloobchodních tržeb nebo meziročně mírné zlepšení ekonomických výhledů řady našich obchodních partnerů. V eurozóně se začíná pozvolna zvedat celková ekonomická aktivita a dokonce i situace v tamějším průmyslu se z pohledu výroby, exportu a zakázek začíná stabilizovat, byť se ještě nedá mluvit o růstovém obratu. Dynamika růstu našeho hlavního obchodního partnera –Německa - ale zůstává slabá a blízká stagnaci. Důležité jsou také podmínky pro firmy jako takové. Vidíme zároveň u úspěšných firem významnost vývojových aktivit a investic celkově. Bez zlepšení v těchto oblastech bude obtížnější posouvat i hodnoty růstu naší ekonomiky,“ dodává Bohuslav Čížek.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět