Průmysl vykázal v listopadu 2021 zlepšení

V závěru roku se situace průmyslu začala opět zlepšovat. Průmyslová produkce v listopadu meziročně vzrostla o 1,6 %, meziměsíčně o 4,9 % (bez sezónního očištění je meziroční růst průmyslu 4,5 %). Oproti předchozímu měsíci (náš říjnový komentář je zde) byl příspěvek k poklesu ze strany výroby motorových vozidel o něco méně zásadní. Řada sektorů navíc svůj pozitivní příspěvek k růstu mírně vylepšila. Nejvíce k listopadovému výsledku přispělo odvětví výroba strojů a zařízení, dále též výroba energií, či výroba potravin.

Očekáváme, že celkový objem průmyslové výroby za rok 2021 by se nakonec sice s obtížemi ale mohl přiblížit úrovni z předkrizového roku 2019. Na listopadových výsledcích se dále podepisovalo, že firmy ve větším růstu brzdily zejména ve druhém pololetí loňského roku rostoucí ceny materiálů, surovin, energie, přetrvávající problémy s dodávkami některých vstupů, jako je nedostatek čipů v automotive, ale i nedostatek pracovní síly. Tyto překážky budou firmám komplikovat podnikání i v prvních měsících roku 2022, ale firmy se jim snaží aktivně čelit,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pozitivní je, že se zlepšují zakázky a očekávání jejich růstu. Hodnota nových zakázek meziročně v listopadu vzrostla o 9,3 %, nové zakázky ze zahraniční vzrostly o 10,5 %, domácí o 6,8 %. Tyto hodnoty tak předznamenávají budoucí výrobu, navíc i očekávání zakázek vyplývající z našeho šetření ukazuje pozitivnější předpověď jejich dalšího vývoje (šetření za 3. čtvrtletí 2021 naleznete zde). To potvrzuje též vývoj indexu nákupních manažerů za prosinec (PMI).

Firmy také hodlají letos více investovat do své modernizace a digitální transformace. Naději nám dávají naše průzkumy, většina firem vnímá potřebu investovat. Některé firmy jsou motivovány investovat například kvůli situaci na trhu práce či kvůli snaze lokalizovat dříve externě zajišťovanou výrobu do ČR. Důvodů investovat je samozřejmě více, ale trend nárůstu je zřejmý, například z našeho šetření vyplývá nadále očekávání nárůstu investiční aktivity. Nicméně stále investiční aktivita v ČR je nízká, soukromý sektor k tomu potřebujeme stabilní prostředí, investice mohou dostat českou ekonomiku na vyšší úroveň.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět