SP ČR: Poslední loňské čtvrtletí potvrdilo celoroční pokles HDP

Dle předběžného odhadu ČSÚ poklesl hrubý domácí produkt ČR očištěný o cenové vlivy meziročně ve 4. čtvrtletí o 0,2 %. Za celý loňský rok pak HDP reálně klesl o 0,4 %. V mezičtvrtletním pojetí ekonomika vzrostla o 0,2 % díky pozitivnímu vlivu zahraniční poptávky a spotřeby domácností. Výsledky ale celkově nejsou příliš povzbudivé.

Graf HDP CR Nemecko poslednich 6 let

„Mírný mezičtvrtletní růst v závěru roku sice zabránil technické recesi, nicméně i tak se v podstatě naše ekonomika na její hraně pohybovala a celoroční výsledek vývoje HDP je záporný. Zpočátku loňského jsme pozorovali určité náznaky dílčího oživení, nicméně optimističtější očekávání byla v průběhu roku postupně revidována a odkládána. To bylo vidět například ve výsledcích průmyslu a jeho zakázek. Průmyslové zakázky a nálada firem v průmyslu u nás či například v Německu v poslední době neindikují prostor pro větší oživení. Nejbližší měsíce nebudou pro firmy jednoduché, zejména v řadě oborů zpracovatelského průmyslu. Optimistická očekávání se tedy posouvají dále do budoucna. Česká republika navíc jako jedna z mála zemí v EU dosud nepřekonala svojí předcovidovou hospodářskou úroveň. Letos nicméně očekáváme, že se postupně podaří ekonomiku vrátit do mírně kladných hodnot růstu HDP,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom SP ČR. Za rok 2023 se jedná o podobné hodnoty jako v Německu, kde HDP také vykázalo tzv. červenou nulu (dle předběžných odhadů očištěno o cenové a kalendářní vlivy -0,1 %).

„Svaz průmyslu opakovaně poukazuje na to, že jsme uvízli v hospodářské stagnaci a je nutné zahájit zásadnější reformy, které pomohou k dlouhodobému růstu. Od dalšího zjednodušení povolovacích procesů, snížení administrativy při nabírání kvalifikovaných zaměstnanců ze zahraničí až po vyšší flexibilitu pracovního práva. Klíčová je také komplexní podpora inovací formou atraktivních daňových odpočtů a stabilních finančních prostředků na firemní aplikovaný výzkum,“ doplňuje Milan Klempíř, ekonom-analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Předběžný odhad HDP dle ČSÚ najdete zde.

Poslední komentář SP ČR k výsledkům průmyslu (za listopad) si můžete přečíst zde.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět