Výroba automobilů v květnu přinesla zlepšení

Květnová produkce osobních vozidel v Česku letos poprvé překonala měsíční objemy výroby loňského roku. Nárůst o 12,8 % na 120 186 vozidel znamená přiblížení na předkrizové měsíční objemy výroby. Dochází tak ke zmírnění dosavadního meziročního poklesu celkové produkce vozidel na 14 procent. Za prvních pět měsíců bylo celkově vyrobeno 481 535 automobilů, z toho téměř 11 procent bylo s elektrickým pohonem.


„Je dobrou zprávou, že se český autoprůmysl v květnu konečně alespoň trochu nadechl. Po velmi složitém období je výroba u finálních výrobců opět v černých číslech. Celkově se potvrzuje trend postupného, i když zatím velmi křehkého obnovení dodávek polovodičových čipů a díky restartu výroby na Ukrajině i zajištění dodávek kabelových svazků - tedy komponentů, které výrobce v uplynulých měsících brzdily nejvíc. Situace však zůstává nadále nejistá, ať už z důvodu geopolitické situace, kvůli pokračující nulové toleranci vůči covidu v Číně či dopadům extrémního růstu cen energií. Teprve v dalších měsících uvidíme, zda se automobilkám podaří udržet květnové objemy výroby. Pokud ano, je šance, že letošní rok bude nakonec lepší, než ten loňský,“ říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Osobní vozidla

Celkově bylo do konce května vyrobeno 481 535 osobních vozidel, tedy meziročně o 14,0 procent méně. Důvodem poklesu je kombinace více známých faktorů – nedostatek polovodičových čipů, narušené dodavatelské řetězce v důsledku ruské agrese na Ukrajině, omezení logistických toků kvůli protipandemickým opatřením v Číně, ale i některé události v Česku, jako byl požár klíčového dodavatele oblíbeného modelu ŠKODA Octavia, nebo restrukturalizace kolínského závodu automobilky Toyota.

Velmi dobře se nadále daří nošovické automobilce Hyundai. Ta od ledna do konce května vyrobila 134 801 vozidel, tj. o 15,9 procent více než vloni. V samotném květnu se pak produkce Hyundai zvýšila o 19,3 procent na 30 900 automobilů. Zajímavý je podíl elektrických modelů na celkové produkci závodu. Ty tvoří necelých 18 procent produkce, když se téměř rovným dílem dělí mezi čistě elektrické modely (11 842 ks) a vozy s plug-in hybridním pohonem (12 229 ks).

vyvoj prodeje aut 2022
Také ŠKODA AUTO v květnu vyrobila výrazně více automobilů než vloni a to 68 296 ks (+ 14,1 %). Díky tomu oproti dubnu o více než sedm procentních bodů zmírnila meziroční pokles celkové letošní produkce. ŠKODA ve svých tuzemských závodech vyrobila celkem 279 655 automobilů (- 23,4 %). Necelou desetinu produkce tvoří elektrická vozidla, z nichž jsou více než tři čtvrtiny elektromobilů (19 636 ks) a jedna čtvrtina plug-in hybridů (6 287 ks).

I v kolínském závodě Toyoty došlo v uplynulém měsíci ke zlepšení situace. Přispěl k tomu také nový model Toyota Aygo X. V dosavadním průběhu roku vyrobila Toyota 67 079 vozidel (- 14,5 %), v květnu to bylo 20 990 vozidel (+ 1,1 %), tedy téměř třetina celkové letošní produkce.

Autobusy

Výrobci autobusů si v dosavadním průběhu roku nadále udržují vynikající výkonnost. Vyrobeno bylo celkově 2 106 autobusů, tj. o 16,4 % meziročně více. Ve vysokomýtském IVECO CR bylo vyrobeno 1 880 autobusů (+ 12,8 %), z toho v květnu 390 autobusů (+ 4,8 %). SOR Libchavy vyrobil v dosavadním průběhu roku 205 autobusů (+ 48,6 %), z nichž 9 bylo s elektrickým pohonem. Dalších 14 elektrobusů zatím v tomto roce vyrobila plzeňská ŠKODA Electric. Výrobce KHMC Opava realizoval v tomto roce 7 zakázek, o jednu více než vloni.

Motocykly

Společnost JAWA Moto vyrobila za pět měsíců tohoto roku 1 023 motocyklů, tj. již jen o dvanáct strojů méně než za celý rok 2021. V meziročním srovnání s loňským květnem je to o 546 motocyklů více (+ 114,5 %).

kategorie Z členské základny
zpět