ORLEN Unipetrol vstupuje do segmentu mechanické recyklace odpadu

Skupina ORLEN Unipetrol pokračuje v naplňování cílů svého strategického rozvoje do roku 2030. V jeho rámci se zaměřuje také na principy cirkulární ekonomiky a trvalé udržitelnosti. Ty rozvíjí budováním širokého portfolia recyklačních aktivit, díky kterým bude schopna efektivním způsobem získávat a zpracovávat odpadní plast a bioodpad a vyrábět z něj nové petrochemikálie a biopaliva. Na své dosavadní aktivity zejména v oblasti chemické recyklace navazuje nyní vstupem do segmentu mechanické recyklace akvizicí společnosti REMAQ, předního hráče v této oblasti v regionu střední a východní Evropy, do své skupiny.

Naše projekty v oblasti chemické recyklace plastů nám umožní realizovat principy cirkulární ekonomiky a současně nás přiblíží k naplnění cíle emisní neutrality skupiny ORLEN do roku 2050. Akvizicí společnosti REMAQ rozšíříme kompetence skupiny ORLEN také v oblasti mechanické recyklace. Naší ambicí je všechny způsoby recyklace odpadu vhodně propojit a sestavit ucelený a plně funkční řetězec, ve kterém efektivně spolupracují municipality, distributoři odpadu a jeho finální zpracovatelé. V souladu se strategií skupiny ORLEN usilujeme o to, aby v roce 2030 byla naše kapacita recyklace plastů a organického odpadu na úrovni až 400 tisíc tun ročně. Touto akvizicí přispíváme k budování hodnoty našeho koncernu a současně těmito aktivitami přispíváme k ochraně životního prostředí této planety, řekl Daniel Obajtek, předseda představenstva PKN ORLEN.

Orlen Unipetrol Remaq podpis

Naše poslání být do roku 2050 emisně neutrální plníme realizací postupných cílů, které jsme definovali v naší strategii udržitelného rozvoje do roku 2030. Jedním z nich je i rozvoj recyklačních aktivit tak, aby v roce 2030 až dvacet procent naší petrochemické produkce vznikalo pomocí recyklace plastového a organického odpadu, doplnil Tomáš Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

„Vybudovali jsme úspěšnou společnost, která je lídrem rychle se rozvíjejícího recyklačního trhu v regionu střední a východní Evropy. Spojení se silnou skupinou ORLEN Unipetrol vnímáme jako správný krok směrem k zajištění jejího dalšího rozvoje. Společně budeme silnější a dokážeme lépe reagovat na očekávání zákazníků obohacením portfolia našich produktů o specializované aplikace a dalším snížením jeho uhlíkové stopy, řekl Libor Večeřa, jednatel společnosti REMAQ.

Italsko-česká společnost REMAQ, s.r.o. byla založena v roce 2004. Zabývá se výrobou a obchodováním s plastovými recykláty zejména polypropylenem, polyetylenem a polystyrenem. V roce 2009 firma otevřela výrobní závod v průmyslovém areálu v Otrokovicích. V něm provozuje čtyři moderní regranulační linky s celkovou kapacitou 2 400 tun za měsíc. REMAQ je nejvýznamnější a nejrychleji rostoucí společností recyklující plasty v České republice a zastává významnou pozici i na evropském trhu. Zaměstnává osmdesát lidí a její tržby přesahují půl miliardy korun. Dokončení akvizice se předpokládá nejpozději do konce března roku 2023.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a na Slovensku. V Česku ORLEN Benzina provozuje 427 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je ORLEN Benzina od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 24 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává téměř 5 000 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

kategorie Z členské základny
zpět