Topná sezona byla delší a chladnější než minulá, ale spotřeba tepla klesla

Končí třetí nejchladnější topné období posledního desetiletí. Teplárny postupně přestávají topit. Přestože bylo aktuální topné období od září do května meziročně o 2,7 % chladnější, dodávky tepla v teplárnách vlivem úspor u odběratelů meziročně výrazně klesly.

„Podle průzkumu mezi teplárnami, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, se pohybují meziroční úspory tepla očištěné o vlivy počasí mezi 6 až 11 %,“ říká ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek: „Na spodní hranici jsou odběratelé tepla z tepláren spalujících domácí hnědé uhlí a biomasu, které vloni většinou cenu tepla neměnily a letos bylo zvýšení ceny tepla z nich v jednotkách až nižších desítkách procent. K vyšším úsporám motivovalo domácnosti zvýšení cen tepla z plynových tepláren, které se většinou pohybovalo ve vyšších desítkách procent. Oproti individuálnímu vytápění domácností plynem či elektřinou, kde se nárůst i přes vládní zastropování cen energie počítal až v násobcích nákladů z minulých let, byl i v případě plynových tepláren vývoj cen příznivější.“

Průměrné denní teploty by se podle předpovědi ČHMÚ měly dostat trvale nad 13 °C v celé ČR až po tomto víkendu. Podle aktuálních průměrných denních teplot postupně začnou přerušovat vytápění teplárny v nejteplejších nížinných oblastech. Nakonec se k nim přidají i teplárny na Vysočině a v horských pohraničních oblastech. Topné období od začátku září do konce května má celkem 273 dnů. Podle celorepublikových klimatických statistik se začalo topit v tom minulém 19. září 2021, v tom aktuálním o dva dny dříve. Vytápění se přerušilo vloni 9. května a letos se bude topit podle počasí minimálně do konce tohoto týdne a teplárny začnou postupně ukončovat vytápění na začátku příštího týdne. Minulou topnou sezonu se topilo 233 dnů, ta letošní bude o více než dva týdny delší.

V porovnání klimatické náročnosti mělo minulé topné období potřebu 3771 °D (denostupňů). U toho letošního se podle aktuální předpovědi do 21. května potřeba vytápění pohybuje kolem 3872 °D a topné období je třetí nejchladnější za dekádu. Překonává tak o 25 °D (0,64 %) i desetiletý průměr let 2013 až 2023, který je 3848 °D. Chladnější byly jen zimy 2016/2017 s 4082 °D a 2020/2021 s 4163 °D. Nejteplejší byly zimy 2014/2015 s 3700 °D a 2017/2018 s 3701 °D, kdy se s vytápěním skončilo dokonce už před polovinou dubna.

kategorie Z členské základny
zpět