Železárny v Třinci modernizovaly výrobu podkladnic

Další projekt v oblasti automatizace završily Třinecké železárny. Do provozu spouští novou linku na výrobu produktů směřujících do železničního segmentu. Firma automatizací provozů mimo jiné reaguje na nedostatečný zájem mladé generace o technické obory.

„Vzhledem k tomu, že u mladých lidí zaznamenáváme velmi malý zájem o práci v průmyslu, programy robotizace nám v tomto ohledu pomáhají udržet kapacitu výroby, případně ji ještě zefektivnit,“ podotýká generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide.

foto nová linka ovládací panel

Firma v těchto dnech spouští novou frézovací linku na výrobu žebrových podkladnic, která přinese úsporu až 30 zaměstnanců. Nové obráběcí centrum pokryje roční výrobu dvou nahrazovaných výrobních linek.

„Plnou automatizací procesu opracování podkladnic dojde ke zvýšení kvality a zpřesnění výroby žebrových podkladnic s ohledem na požadavky trhu. Dalšími přínosy jsou zlepšení pracovních podmínek stávajících zaměstnanců a zvýšení automatizace. V neposlední řadě je přínosem i snížení energetické náročnosti,“ vysvětluje Roman Heide. Dodává, že jednu podkladnici linka vyrobí za 11 sekund.

foto nová linka na výrobu podkladnic

Výše investice přesáhla 160 milionů korun, část nákladů ve výši 32 milionů korun pokryje dotace z dotačního programu OPPIK – Úspory energie. Srdcem nové výrobní linky jsou dvě pily a samotné obráběcí centrum s úsekem frézování, odjehlení a vrtání s automatickým systémem zakládání i vykládání podkladnic. Výrobní linku uzavírá nové robotizované pracoviště pro finální paletizaci žebrových podkladnic, které směřují především na evropský železniční trh.

Třinecké železárny jsou jediným výrobcem kolejnic a železničního příslušenství v České republice. Na tuzemský trh v loňském roce dodaly bezmála 32 kt kolejnic včetně příslušenství železničního svršku. Z celkového objemu prodeje 248 kt směřovalo 87 % na export.

kategorie Z členské základny
zpět