Praktické informace pro firmy i občany k válce na Ukrajině

Přinášíme přehled praktických informací pro občany České republiky, Ukrajiny i zaměstnavatele k aktuální situaci na Ukrajině. Přehled je aktualizovaný k 1. 4. 2022.

Ministerstvo vnitra spustilo portál https://www.nasiukrajinci.cz, který je hlavním a oficiálním rozcestníkem informací k pomoci pro Ukrajince.

  • Na portálu naleznete informace pro nabídky malé i velké pomoci (ubytování, hygienické potřeby, doprava), tak i informace pro občany Ukrajiny.
  • V části "nabízím pomoc velkého rozsahu" jsou kontakty na krajská asistenční centra, která regionální pomoc koordinují.
  • Pomoc menšího rozsahu je napojena na portály https://www.pomahejukrajine.cz a https://www.stojimezaukrajinou.cz, které propojují pomoc jednotlivců a neziskových organizací.

Rádi bychom vás informovali, že ve středu 30.3.2022 došlo ke schválení nového krizového opatření týkajícího se občanů Ruska a Běloruska, kteří mají vylepeno vstupní vízum pro převzetí povolení k pobytu (D/VR). Pouze těmto cizincům budou žádosti dokončeny. K výše uvedenému se vztahuje nová sbírka zákonů, kde je i mimo jiné uvedeno nařízení vlády, kterým se mění výše částek životních minim, což má dopad na pobytové žádosti, u kterých se prokazují finanční prostředky k pobytu.

Aktuální informace pro občany Ukrajiny, včetně informací o zřízené infolince a pokynech pro vybrané situace, jsou průběžně aktualizovány Ministerstvem vnitra na stránkách ZDE.

Aktuální informace především pro podnikatele v souvislosti s invazí na Ukrajinu naleznete na webu MPO ZDE.

Informace zejména o sankcích zavedených kvůli válce na Ukrajině naleznete ZDE.

Aktuální informace a doporučení ministerstva zahraničních věcí pro české občany na Ukrajině a pro ukrajinské občany v ČR i na Ukrajině naleznete ZDE.

Praktické informace pro zaměstnavatele a cizince k postupu na trhu práce, například k povolení k zaměstnání a dávkám pomoci v hmotné nouzi, naleznete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Vzhledem k válce na Ukrajině a související uprchlické vlně také připomínáme, že zaměstnavatelé mají povinnost plnit legislativní požadavky BOZP k zaměstnávání cizinců. Podrobné informace naleznete ZDE.

Nejvyšší státní zastupitelství také upozorňuje na možné trestněprávní limity svobody projevu ve vztahu k situaci na Ukrajině. Podrobné informace naleznete ZDE.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s očekávaným vyšším zájmem o vstupní lékařské prohlídky uchazečů o zaměstnání například z Ukrajiny také vydalo doporučený postup pro poskytovatele pracovnělékařských služeb. Naleznete ho ZDE.

Vláda ČR schválila Program pomoci občanům Ukrajiny prchajícím před válkou. Půjde o zajištění základních potřeb, jako je ubytování, stravování nebo základní sociální a materiální pomoc až pro 5000 Ukrajinců v nouzi. Podrobné informace naleznete ZDE.

Souhrn nejdůležitějších informací, které se vztahují ke krizové situaci na Ukrajině, najdete také na webu vlády ZDE.

Informace od ministerstva práce a sociálních věcí z 25. 2. 2022 k aktuální pracovněprávní problematice – povolávací rozkazy Ukrajina ZDE.

Analýza ekonomického dopadu napadení Ukrajiny a sankcí proti Rusku zpracovaná analytickým týmem České spořitelny (Twitter: @Research_sporka) - verze z 24. 2. 2022 ZDE

kategorie Aktuálně
zpět