Úvodní slovo prezidenta Hanáka k 63. ročníku MSV v Brně

Stejně jako každý rok se i letos Svaz průmyslu a dopravy ČR představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Sněm SP ČR jako tradičně také celý veletrh oficiální zahájí, a to v úvodní den v úterý 4. října 2022 od 13 hodin. Přečtěte si úvodní slovo prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka k letošnímu 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu.

Hanak 2020 schody vyrezVážení podnikatelé, členové Svazu průmyslu a dopravy,

je mi velkou ctí, že se spolu znovu osobně uvidíme na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na letošní 63. ročník jsem opravdu velmi zvědavý. Průmysl totiž v posledních letech prochází velkou zkouškou. Po dlouhém období růstu a konjunktury nás nejprve uzemnila pandemie, která ani teď po téměř třech letech nezmizela a my se před ní stále ještě musíme mít na pozoru. Další ranou je nedostatek a zdražování materiálů a surovin, k čemuž se i v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině přidal také raketový růst cen energií a vysoká inflace.

Přesto, nebo spíš právě proto, jsem rád, že ani v těchto těžkých dobách ve svých firmách nečekáte se založenýma rukama. Ačkoliv je to někdy složité, tak investujete, inovujete, vyvíjíte nové technologie a výrobky a myslíte při tom na budoucnost. I díky vašemu úsilí tak průmysl ukazuje svůj význam a podobně jako v předchozích krizích drží českou ekonomiku nad vodou. Za to si vás nesmírně vážím a jsem rád, že vám za to mohu na brněnském výstavišti osobně poděkovat.

Na našem sněmu, kterým jako tradičně Mezinárodní strojírenský veletrh oficiálně zahájíme, spolu s našimi viceprezidenty zhodnotíme, jak si ve svém prvním roce vlády vedl kabinet Petra Fialy. Samotnému premiérovi a ministrům pak chceme připomenout, aby obzvlášť v těchto těžkých dobách nezapomínali na firmy a průmysl, který tuto zemi vždycky živil a živí. Zároveň chci naše vládní představitele vyzvat, aby maximálně využili zbývající měsíce českého předsednictví v Radě EU k posílení naší pozice v Evropě. Nejen pro české firmy, ale pro celou naši ekonomiku je dobře fungující evropský trh klíčový.

Stejně jako každý rok budeme na sněmu také oceňovat. Jedné z členských firem předáme cenu za přínos pro odvětví a region. Už potřetí vyhlásíme vítěze Ceny za Průmysl 4.0, oceníme i úspěšnou malou a střední firmu a do galerie osobností průmyslu uvedeme další významnou osobnost z oboru. Mimo sněm vás pak všechny rádi přivítáme i na našem stánku, který máme letos společný s Elektrotechnickou asociací ČR. Naleznete nás v pavilonu F.

Ze všeho nejvíc se ale těším na vaše špičkové výrobky, nápady a technologie, které na brněnském výstavišti opět uvidíme. Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější evropské veletrhy v oboru strojírenství. Pro firmy je to každoročně velice prestižní a důležitá událost. Věřím, že celému národu znovu ukážeme, jak úspěšné, inovativní a schopné naše firmy jsou. Těším se, že spolu budeme moct být při tom.

Jaroslav Hanák,
prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

kategorie Aktuálně
zpět