Za výpadky léků stojí dlouhodobý tlak na ceny v celé Evropě i problémy v dodavatelských řetězcích

Společnost Zentiva je jedním z předních výrobců vysoce kvalitních a dostupných léčiv. Na český trh dodává přes 23 milionů balení léků ročně a každý pátý předpisový lék v tuzemských lékárnách pochází právě ze Zentivy. V jejím čele v České republice stojí už rok Boris Sananes. S jakými výzvami se potýká farmaceutický průmysl v posledních letech? Proč dochází k výpadům léků?

Boris Sananes portrait web

Jak byste z pozice generálního manažera Zentivy pro Českou republiku zhodnotil letošní rok?

V kontextu světových událostí určitě jako velmi turbulentní. Po dvou pandemických letech přišla válka na Ukrajině, která přinesla další nové výzvy a z jedné krize jsme plynule přešli do další. Nadále nám to ukazuje, do jaké míry je evropská farmaceutická výroba závislá na dovozu surovin z Asie. Kvůli konfliktu došlo k narušení dopravních cest přes Rusko. Tím pádem se prodloužily dodací lhůty a postihly nás další problémy v dodavatelských řetězcích. K tomu se přidaly vysoké ceny energií a také inflace. Nejsme v jednoduché pozici, ale s managementem v Zentivě děláme maximum pro to, abychom touto krizí prošli a dostáli svým závazkům vůči pacientům. Stále uvádíme na trh v průměru patnáct nových přípravků ročně a pomáháme tak rozšiřovat přístup k moderní léčbě.

Jak ceny energií a inflace dopadají na vaši společnost?

Poměrně zásadně, a to hned v několika ohledech. Naše výroba se nachází v Praze, Dolních Měcholupech. Velká část výrobních postupů je energeticky náročná a vyžaduje například technologické teplo. Naše náklady jen v Praze byly v loňském roce o více než 200 % vyšší než v tom předcházejícím. Většina portfolia Zentivy, které v České republice čítá 195 různých léčivých přípravků ve formě tablet, mastí či injekcí, jsou předpisová léčiva. Cena takových přípravků je regulovaná státem a nemůžeme zvýšené náklady do ceny promítnout. Musíme tyto extra náklady absorbovat interně. Prozatím to zvládáme díky úsporným opatřením či optimalizaci výroby. Pokud ale nezískáme větší flexibilitu s ohledem na regulace, nemůžeme zaručit, že budeme schopni udržet výrobu celého portfolia pro všechny země, do kterých léky dodáváme.

Znamená to tedy, že by mohlo docházet k dalším výpadkům léků?

Generický farmaceutický průmysl se dlouhodobě a v celé Evropě potýká se silným tlakem na snižování cen. V některých zemích EU to jde až tak daleko, že se výrobci nevyplatí lék na trh dodávat. Viděli jsme to například v Německu, kde se z těchto důvodů z trhu stáhl jediný výrobce dětského ibuprofenu. Maminky najednou neměly svým nemocným dětem co dát. Zentiva přišla na pomoc a v tuto chvíli jsme nejvýznamnějším dodavatelem na německý trh my. Naše výrobní linky v Praze jedou v režimu 24/7, abychom zvládali pokrýt poptávku. Tyto scénáře se tedy reálně dějí a problém je tu už delší dobu, teď je ale mnohem více vidět a je třeba ho řešit. Mluvíme se zástupci regulačních autorit a státu, a to jako celý průmysl prostřednictvím našich profesních asociací. Snažíme se společně najít cestu.

Měl by se tedy český pacient obávat?

Můžu mluvit za Zentivu a pro nás je český trh a zachování portfolia produktů, kterými trh zásobujeme, prioritou. Jsme globálně působící společnost, ale naše centrála je v Praze. Vedení společnosti stojí za českým trhem a tento závazek jsme dokázali například v průběhu pandemie. Odpověděli jsme na nedostatek léků na snižování horečky a na žádost ministerstva zdravotnictví jsme začali vyrábět a zásobovat domácí trh. Poptávka byla ve výsledku menší, než se čekalo. Paradoxně nám pak zůstaly velké skladové zásoby. Byli jsme ale hrdí, že jsme mohli přispět a na akutní potřebu odpovědět. Zentiva je v Čechách a jsme ochotni pomoct. Když máme suroviny a obalové materiály, dokážeme rychle přinést řešení pro českého pacienta.

Co vnímáte jako zásadní pro udržitelnost českého zdravotnictví?

O tomto tématu by se dalo mluvit dlouho a mohli bychom diskutovat o cenách a politikách. Jako nejdůležitější vnímám, aby každý z nás převzal zodpovědnost za své zdraví. Všichni jsme koneckonců pacienti a docházením na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři můžeme předcházet rozvoji onemocnění a předcházet tomu, abychom měli těžké pacienty, jejichž léčba stojí stát mnoho prostředků. Všechno začíná u nás a naší vlastní odpovědnosti.

zentiva
V Praze, Dolních Měcholupech, se nachází jeden ze čtyř výrobních závodů Zentivy. Pochází odtud většina lékového portfolia dodávaného na český trh. Čítá na 195 různých léčivých přípravků ve formě tablet, mastí či injekcí. Převážná většina z nich jsou léky na předpis.

 

LOGO ZENTIVA RGB EN 2018

 

kategorie Aktuálně
zpět