Na podnikatelskou misi do USA a Kanady míří téměř 60 firem

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydají hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států amerických a Kanady. Co do počtu zúčastněných firem jde o historicky nejpočetnější podnikatelskou misi do obou zemí. Exportéři pod vedením prezidenta SP ČR Jana Rafaje na šestidenní cestě doprovodí ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu.

Představitelé českých firem a univerzit během podnikatelské mise postupně navštíví Boston, Toronto, Chicago a Seattle. Jelikož je cesta zaměřena především na start-upy a inovativní firmy z oblasti ICT a technologických řešení, budou mít účastníci možnost navštívit hned několik výzkumných center z oblasti technologií, technologických inkubátorů, akcelerátorů či inovačních center.

„Naše podnikatelská mise do USA a Kanady je skvělou příležitostí, jak mohou české firmy nebo start-upy rozjet svůj byznys v Severní Americe. V šesti dnech jsme pro podnikatele připravili opravdu nabitý program plný osobních schůzek a setkání s místními partnery, navštívíme také technologické inkubátory, ale třeba i inovační centrum společnosti Amazon. Rádi tak podpoříme odvážné české firmy s dobrým produktem či myšlenkou,“ říká Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který podnikatelskou delegaci vede.

„Opakovaně se potvrzuje, že naše vztahy se Spojenými státy americkými jsou na velmi nadstandardní úrovni. Platí to i pro oblast ekonomiky, kdy se USA ukazuje být pro české podnikatele velmi zajímavou destinací, jak potvrzuje historicky největší delegace více než 50 českých společností, která se mnou podnikatelskou misi jede. Jde o firmy, které jsou aktivní v oblasti informačních technologií, ve vědě a inovacích, kybernetické bezpečnosti nebo například v biotechnologiích,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jednou z řady firem, která by díky misi do USA a Kanady ráda expandovala na americký trh, je i společnost SNADNEE, která nabízí digitální projekty a nástroje na míru. „Tato podnikatelská mise je jedním z prvních kroků v expanzi SNADNEE a věřím, že nám otevře nové příležitosti v oblastech, jako jsou zdravotnictví a výroba, kde máme hluboké znalosti a zkušenosti s vývojem aplikací, tvorbou nových digitálních produktů a digitální transformací firem,“ říká Jan Ševčík, CEO SNADNEE.

Podnikatelská delegace s sebou také veze „dobré počasí“. Česká technologická společnost Forecasts.Cloud zabývající se aplikovanými predikčními modely navázanými na předpověď počasí pomocí strojového učení již v zahraničí úspěch má - dodává data například do OpenAI. Nyní by ráda výrazně rozšířila portfolio svých klientů i v oblasti energetiky, pojišťovnictví a health tech. „Máme pokročilé aplikované technologie a zajímavé use-case, o které je v technologickém prostředí zájem. Počasí významně ovlivňuje byznys všude kolem nás a my firmám pomáháme tyto vlivy dostat pod kontrolu. Věřím, že nám mise pomůže představit české technologické produkty dalším významným firmám v USA,“ dodává ředitel Forecasts.Cloud Bohuslav Zeman.

Podnikatelské mise SP ČR do USA a Kanady v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely se účastní start-upy a inovátorské firmy z celé řady oborů. Vybrané citace dalších účastníků naleznete v příloze tiskové zprávy. Do USA navíc firmy se Svazem průmyslu nemíří v tomto roce naposledy. V červnu se do Washingtonu D.C. a New Yorku vydá delegace exportérů, která doprovodí vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše.

SVAZ PRŮMYSLU POMÁHÁ EXPORTÉRŮM UŽ PŘES 30 LET

Podnikatelské mise v doprovodu vysokých představitelů státu organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR již od roku 1993. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 229 podnikatelských misí do více než stovky zemí světa, během kterých pomohl více než 5 500 českých firem a podnikatelů. V letošním roce plánuje Svaz průmyslu vzít exportéry například ještě do Maroka a Mauretánie.

Poznámka pro editory:
Podnikatelské mise SP ČR do USA a Kanady v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely se zúčastní celkem 70 zástupců z téměř 60 českých firem a univerzit.

Citace dalších vybraných účastníků k možnému využití:

„Jelikož bude Kanada asociovanou zemí programu Horizon Europe, může podnikatelská mise do Kanady významně přispět při tvorbě osobních vztahů pro budování společných výzkumných, vývojových a inovačních projektů,“ říká Rudolf Fryček, CEO společnosti AMIRES s.r.o.

„Zapojení do mise v USA a Kanadě nám přináší unikátní možnost potkat se s aktéry ze start-upové a investorské scény a rozšířit pole naší působnosti za oceánem. COPS několik posledních let jako technologický partner úspěšně rozvíjí svou spolupráci nadnárodně se start-upy a investory nejen z oblasti FinTech a LegalTech, na které se zaměřujeme primárně, ale i s celou řadou dalších zajímavých projektů. Novým podnikatelským nápadům nebo produktům vymyslíme technologické řešení a start-upům či scale-upům můžeme pomoci také byznysově, předáním našich zkušeností. Nedávno jsme takto rozvinuli například mezinárodní platformu právní pomoci, která sdružovala před 330 advokátů a za zhruba rok a půl vyřešila s využitím umělé inteligence přes 4600 případů ve 30 zemích,“ dodává Ondřej Dvořák, Co-CEO COPS Solutions.

„Tato mise pro nás představuje skvělou příležitost k navázání nových partnerství a k prohloubení těch stávajících, a to jak v USA, tak v Kanadě. Kromě několika projektů, o kterých již vedeme jednání, plánujeme podepsat minimálně jeden kontrakt v oblasti „Sport Data and Business“. Dále očekáváme nové spolupráce v sektoru „Principal Telemedicine“, kde mimo jiné začínáme projekt s prestižním výzkumným ústavem v oblasti ženského zdraví a budeme diskutovat strategie a možnosti rozvoje spolupráce s partnery z obou pobřeží. Všechny tyto aktivity nám otevřou dveře k dalším příležitostem pro naše konzultanty, kteří tak budou mít možnost pracovat na prestižních projektech a rozvíjet své schopnosti v mezinárodním prostředí,“ říká Miloš Tkáčik, CEO skupiny PRINCIPAL, zahrnující Principal engineering a Principal Technologies.

„Programátoři z Česka a Slovenska dlouhodobě splňují nároky světových technologických firem na špičkovou kvalitu. Jejich práce přitom v kompetenčním srovnání na mezinárodním trhu vykazuje vysokou nákladovou efektivitu. To obojí je skvělý předpoklad k tomu, aby se firmy z celého světa mohly propojovat s volnými IT experty z našeho regionu a získávaly tak přístup k IT schopnostem, které podporují inovace a růst,“ říká Jakub Konečný, CEO TITANS, středoevropské špičky v dodávání IT specialistů.

„V civic-tech společnosti Decision 21 pomáháme s občanskou participací desítkám měst, škol i organizací. Dlouhodobě spolupracujeme s radnicí New York City a mise nám může pomoci s expanzí do dalších amerických i kanadských měst,“ říká Renata Klánová, manažerka komunikace a marketingu Decision 21.

Společně s podnikatelskou delegací se na misi vydává i ambiciózní startup VisioTherapy společnosti VisionCraft, který hodlá přinést revoluci do oblasti fyzioterapie, přičemž si jako primární trh vybral USA. „Máme za sebou trnitou cestu vývoje revoluční technologie, která přenáší velký díl fyzioterapie do domova pacientů za pomocí dostupných prostředků, jako je mobilní telefon a televize. Nyní přišel čas technologii rozšířit a dále zdokonalovat. Klíčovou součásti expanze je zajištění růstového kapitálu a lokálních partnerů. Mise by nám měla s oběma úkoly pomoci. V USA i Kanadě je mnoho venture capital fondů specializovaných na investice do health-tech technologických firem. Tyto fondy mají kromě kapitálu také mimořádné zkušenosti a kontakty v odvětví, které jsou pro nás v současné fázi stejně důležité jako kapitál samotný. Věříme, že na této misi navážeme hodnotné kontakty,” přeje si David Tuč, spolumajitel firmy VisionCraft.

„Náš unikátní software Strafos určený pro provozovatele privátních letadel, který pomáhá zákazníkům rychleji naceňovat a optimalizovat provoz letadel, zatím nabízíme zejména v Evropě. Letos nicméně plánujeme expanzi do USA a Kanady, přičemž nadcházející misi vnímáme jako otevření dveří a možnost prezentace na těchto významných trzích,“ říká Martin Pultzner ze společnosti Strafos.

„Návštěva delegace v USA představuje pro PrimeCell významnou příležitost k jednání s tamními lídry v oblasti biotechnologií a s potenciálními investory do našich patentů, kterým chceme představit naše inovativní medicínské technologie. Zároveň chceme využít příležitosti této cesty a setkat se s naším týmem poradců v USA, který pro nás zajišťuje veškerá jednání s FDA pro vstup na americký trh. Pro PrimeCell je navázání strategických partnerství nezbytné pro podporu inovací a prosazování našeho poslání poskytovat pacientům po celém světě špičkové medicínské technologie,“ komentoval význam návštěvy Stefan Savić, Global Business Development Officer společnosti PrimeCell Advanced Therapy.

„Mise podporuje naše strategické aktivity v Severní Americe v rámci služeb outsourcingu, budování týmů a automatizace v průmyslu a robotizace. Poskytujeme komplexní řešení pro posílení personálních kapacit, vývoj softwaru a implementaci systémů řízení výroby (MES) a dohledových a řídicích systémů (SCADA). S nabídkou pokrývající celé spektrum služeb, od personálního poradenství přes vývoj software až po odbornou implementaci technologií, jsme připraveni být spolehlivým partnerem pro digitální transformaci a automatizaci,“ uvádí Matej Kult ze společnosti AIKIT Digital.

Na podnikatelskou misi míří také v Evropě oceňovaná sociální společnost Good Sailors, která se věnuje neurodiverzitě ve světě IT. „Snažíme se měnit paradigma zdravotních znevýhodnění a hendikepy přetvářet v superschopnosti. Daří se nám díky takto výjimečným lidem dodávat unikátní projekty v energetice, bezpečnosti nebo herním průmyslu v Evropě a rádi bychom expandovali do USA, kde již nyní máme některé klienty,” dodává Filip Molčan, zakladatel společnosti.

„Za možnost účastnit se této mise jsme velmi rádi – dává nám možnost navázat nové kontakty a podpoří naše aktivity v USA a Kanadě, kde Trask nedávno otevřel pobočky. Coby technologická a konzultační společnost se chceme na obou trzích etablovat nejdříve v oblasti financí, a to primárně v oblasti integrace IT systémů, kybernetické bezpečnosti a modernizace aplikací. IT služby ale chceme nabízet i v dalších odvětvích, jako je výroba, pojišťovnictví či telekomunikace,“ říká Pavel Riegger, CEO Trask solutions.

kategorie Tiskové zprávy
zpět