První semilská Živá knihovna povolání

Regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy v Liberci připravilo pro žáky převážně 8. tříd základních škol první Živou knihovnu povolání se zaměstnavateli ze Semilska. Cílem bylo motivovat děti ke studiu převážně technických oborů nebo k zájmu o práci v nedostatkových profesí. Vzhledem k epidemiologické situaci se akce uskutečnila online formou. Žáci měli možnost po jednotlivých prezentacích firem hovořit s pracovníkem skutečně vykonávajícím dané povolání a zeptat se ho na cokoli, co je zajímá. Díky online formě byl zájem nejen škol z okresu Semily, ale celého Libereckého kraje.

Turnovský CRYTUR je firma zaměřující se na výrobu umělých krystalů, kde patří mezi světovou jedničku na trhu. Žáci se seznámili s postupem výroby, zpracováním i průmyslovým využitím. Dozvěděli se důležitých profesích, které jsou v této společnosti potřeba.

KAMAX je společnost, která se zabývá výrobou a prodejem vysoce pevnostních spojovacích součástí převážně do automobilového průmyslu. Při své prezentaci se zaměřil hlavně na celorepublikové téma - nedostatek technicky vzdělaných profesionálů. „Spolu se studentem 4. ročníku a prostřednictvím krátkého videa jsme prezentovali možnosti uplatnění absolventů technických oborů a způsob, jakým s nimi společnost spolupracuje již v průběhu studia. Celý tento projekt hodnotíme jako velmi přínosný, protože jiným způsobem je těžké se s touto věkovou kategorií žáků potkat a přestavit jim, co moderní zahraniční firmy a společnosti absolventům nabízí,“ řekla personální ředitelka společnosti KAMAX Martina Drahoňovská.

2022 04 28 zkp sm foto3

ONTEX CZ, výrobce kvalitních produktů a řešení v péči o miminko, ženskou hygienu a péči o inkontinenci dospělých, představil zajímavou práci operátora a seřizovače. Žáci se dozvěděli i mnoho zajímavostí z vývoje a výroby dětských plenek.

2022 04 28 zkp sm foto4

Krajská nemocnice v Liberci svou prezentaci začala videem ze svých prostor. Videem žáky provedla Adélka a Teo, žáci 8. a 9. třídy, kteří se sami rozhodují, kam po základní škole. Děti si udělali menší představu, v čem spočívá povolání fyzioterapeutky a vrchní sestry urgentního příjmu. Následovala krátká prezentace především turnovské nemocnice včetně zmínění zajímavých čísel za předchozí rok, vyjmenování různých povolání, které jsou pro chod nemocnice potřeba a na závěr také nalákání na exkurze, které nemocnice pro základní školy pořádá. Celková prezentace Krajské nemocnice v Liberci se zakončila druhým videem, ve kterém děti viděly zázemí turnovské nemocnice a pozici všeobecné/praktické sestry.

2022 04 28 zkp sm foto2

Prezentace Krajského ředitelství policie Libereckého kraje probíhala tak, že studenti zhlédli náborový spot, který přibližuje práci policie pod heslem "pomáhat a chránit". Krátká přednáška obsahovala informace o přijímacím řízení k policii, policejní kariéře i rozdělení policejních činností.

Všechny společnosti si kromě povídání na mikrofon a prezentace natočily videa, kde žáci mohli vidět pracovníky výše zmíněných profesí přímo při práci v reálném prostředí. Dotyční pracovníci se účastnili i online akce, aby mohli s žáky komunikovat a zodpovídat jejich dotazy.

kategorie Svaz v regionech
zpět