Svaz podporuje polytechnické vzdělávání v regionech

TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky – dva úspěšné projekty Pardubického kraje na podporu odborného a zdravotnického vzdělávání pro žáky základních škol – se už pomalu připravují na start letošní sezony.

S loňskou sezónou se však definitivně rozloučily až v úterý 30. ledna v Pardubicích. Na slavnostním setkání v sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje se nejen bilancovaly oba skončené ročníky, ale současně byli vyhodnoceni nejúspěšnější účastníci doprovodných žákovských a studentských soutěží v roce 2023. A Svaz průmyslu a opravy byl tradičně u toho a spolu s organizátory a partnery ocenil výherce celoročních soutěží.
Mezi více než osmi desítkami hostů byli členové Rady Pardubického kraje. Úspěšné žáky a studenty doprovodili také ředitelé a pedagogové z jejich škol, případně rodiče, nechyběli ani zástupci krajského odboru školství, profesních organizací, manažeři významných regionálních firem nebo partnerů obou projektů.

technohratky1

TECHNOhrátky dosud uspořádaly 136 akcí ve 26 středních odborných školách, prezentovaly 69 oborů a zapojily 17 432 žáků ze 127 základních škol. Loni absolvovaly dokonce speciální akci v SOU opravárenském Králíky za účasti stovky žáků výhradně ze škol z polského příhraničí.
Více informací a zdroj článku: https://www.klickevzdelani.cz/Verejnost/TECHNOhratky

Finále 2. ročníku soutěže micro:Myš konaného 31.1. v Olomouci se účastnilo 10 základních škol a v soutěži Myšohryzů na rychlost a dojezd změřilo své výkony 29 soutěžních týmů. 4 týmy pak prezentovaly svá zařízení využívající micro:bit. Zde měla porota složená ze zástupců Honeywell Aerospace, Univerzity Palackého, SPŠE a Svazu průmyslu a dopravy opravdu těžké rozhodování, jelikož úroveň projektů Automat na sladkosti a Počítače mincí byly opravdu na velmi vysoké úrovni. Součástí soutěžního klání bylo i divácké hodnocení nejkrásnější konstrukce Myšohryzu a nejpoutavější prezentace micro:bitího zařízení.

Akce měla za cíl podnítit zájem žáků základních škol o techniku a elektro obory. Svaz akci podpořil věcnými cenami pro účastníky soutěže, kdy se stal neoficiálním patronem nejmladšího týmu, a také účastí v porotě.

kategorie Svaz v regionech
zpět