Severočeské firmy se dozvěděly aktuální informace ze světa dotací i pracovněprávní legislativy

Kde a jak získat finanční podporu na nákup nových technologií, automatizaci výroby, průmyslový výzkum nebo investice do obnovitelných zdrojů energie? Odpověď na tyto otázky si z úst zástupců Agentury pro podnikání a inovace a CzechInvestu vyslechlo přes 150 účastníků z řad malých i velkých firem Ústeckého a Karlovarského kraje.

Než však firmy začnou žádat o dotace, je třeba se vrátit úplně na začátek. Nastavení témat výzev a podmínek čerpání je alfou a omegou schvalování žádostí. Své o tom ví nejedna firma. Jednou z významných rolí Svazu průmyslu a dopravy ČR je proto připomínkování vznikajících operačních programů, kde odráží zájmy svých členských firem. Hlavní snahou je, aby podmínky programů byly nastavené s ohledem na praxi a přínosy pro ekonomiku. „Na posledním monitorovacím výrobu pro OP TAK byly projednávány hodnotící kritéria pro další výzvy v programech podpory pro firmy od inovací po úspory energie. Vypsání další výzvy v úsporách energie, kterou přerušila revize příslušných pravidel veřejné podpory, tak i díky SP ČR nic nebrání. Diskutovalo se také o návrzích Svazu na zjednodušení procesu, aby žadatelům odpadly problémy např. s dlouhým hodnocením v Aplikacích,“ sdělil na dubnovém semináři Tomáš Trubačík, komunikátor pro Green Deal SP ČR.

Investice do majetku či inovací však není jediným hybným motorem rozvoje podnikání. Nedílnou složku tvoří zaměstnanci. Semináře proto představily také možnosti příspěvků na mzdy, vzdělávání a rekvalifikace současných i potenciálních zaměstnanců. V této oblasti vystoupili především zástupci úřadů práce a krajských komor.

V dubnu uspořádalo regionální zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR setkání karlovarských a ústeckých firem  s příslušnými oblastními inspektoráty práce. Tato setkání mají již svou tradici a mezi firmami jsou velmi vítaná. Přes 60 zástupců firem si tak vyslechlo aktuální novinky z pracovněprávní legislativy a diskutovalo k tématům BOZP a VTZ. Velmi oceňované jsou zejména poznatky z kontrol na pracovištích a možnost konzultací vlastních případů. Další setkání proběhnou opět na podzim.

  • Chcete vědět, jaké další akce pro vás chystá regionální zastoupení SP ČR pro Ústecký a karlovarský kraj? Kontaktujte Radku Bartíkovou na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na 731 411 179.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět