Revidovaná směrnice OECD pro nadnárodní společnosti o odpovědném chování v podnikání

Ministerské zasedání rady OECD 8. 6. 2023 přijalo revidovanou Směrnici OECD pro nadnárodní společnosti o odpovědném chování v podnikání. Tím skončil náročný téměř dvouletý proces, do kterého byl Svaz zapojen prostřednictvím BusinessatOECD (BIAC).

Revize Směrnice z perspektivy byznysu OECD
BusinessatOECD (BIAC) se k práci na standardu, k průběhu i výsledku celého procesu vyjádřil ve své pozici:
„BusinessatOECD se zavazuje k odpovědnému obchodnímu chování, které jde ruku v ruce s otevřeným obchodním a investičním prostředím. V této oblasti hrají důležitou roli Směrnice OECD pro nadnárodní společnosti (MNE)."
„Během inventarizace a následné revize pokynů pro nadnárodní podniky v letech 2022–2023 poskytl Business at OECD jako institucionální zástupce byznysu a podnikání a jedna ze zainteresovaných stran OECD konstruktivní, komplexní a na konsensu založené vstupy soukromého sektoru k jednáním vlád přistupujících ke Směrnici."

BusinessatOECD je přesvědčen, že revize vedla k podstatným změnám v několika kapitolách směrnice a značně rozšířila rozsah a rozsah očekávání pro státy a doporučení pro nadnárodní společnosti. Přestože byla řada našich připomínek zohledněna, celková složitost textu se výrazně zvýšila a pro nadnárodní společnosti zůstává řada problémů, včetně vymahatelnosti některých ustanovení. Přistupující strany, národní kontaktní místa (NCP) a podnikatelská sféra musí mít dostatek času na posouzení těchto dodatečných složitostí a měli by být schopni upozornit OECD a příslušné orgány na jakékoli problémy, se kterými se setkají.

S ohledem na jejich dobrovolnou a aspirační povahu zdůrazňujeme, že směrnice nesmí být považovány za vzor pro závazné regulační nebo legislativní opatření na mezinárodní, regionální a národní úrovni nebo místní úrovni. Jak je uvedeno v předmluvě, směrnice „poskytují dobrovolné zásady a standardy pro odpovědné obchodní chování“ a „můžou jít nad rámec toho, co jsou podniky ze zákona povinny dodržovat.“
BusinessatOECD je připraven i nadále úzce spolupracovat se svými členy na zviditelnění Směrnic a zapojit se do všech aktivit OECD zaměřených na budování kapacit. Nadále se bude zapojovat do konstruktivních diskusí s OECD a podporovat odpovědné obchodní chování po celém světě a podporovat zavádění v praxi.

Příloha: vyjádření BusinessatOECD k revidované směrnici

Celý text zde

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

 

kategorie EU infoservis
zpět