Sdělení Komise o digitalizace služeb sociálního zabezpečení

6. září 2023 navrhla Komise ve zvláštním sdělení o digitalizaci v koordinaci sociálního zabezpečení konkrétní kroky k další digitalizaci koordinace systémů sociálního zabezpečení v Evropě. Sdělení stanoví opatření k zajištění rychlejšího a jednoduššího přeshraničního přístupu ke službám sociálního zabezpečení prostřednictvím plného využití digitálních nástrojů a snížení administrativní zátěže pro občany i podniky a zlepšení konkurenceschopnosti evropského hospodářství.

Opatření zlepší výměnu informací mezi vnitrostátními institucemi sociálního zabezpečení a urychlí přeshraniční uznávání nároků na dávky a jejich přiznávání. To usnadní evropanům život a práci v zahraničí a cestování do zahraničí, podnikům podnikání v jiných zemích EU a vnitrostátním správním orgánům přeshraniční koordinaci sociálního zabezpečení.

Mezi hlavní opatření, která se členské státy vyzývají, aby se zabývaly, jsou tato:
• Urychlit vnitrostátní implementaci elektronické výměny informací o sociálním zabezpečení ( EESSI ), aby byla plně funkční do konce roku 2024 v celé Evropě. EESSI digitalizuje výměny mezi národními institucemi sociálního zabezpečení, aby se vzdala papírových, časově náročných a těžkopádných postupů.
• Poskyttnout více postupů koordinace sociálního zabezpečení plně online, abyste lidem ještě více usnadnili stěhování a práci v zahraničí a zajistili jim rychlý přístup ke svým oprávněným dávkám. Členské státy mohou vycházet z nařízení o jednotné digitální bráně , které předpokládá plné online poskytování některých důležitých administrativních postupů občanům a podnikům nejpozději do 12. prosince 2023.
Plně se zapojit do pilotních aktivit Evropského průkazu sociálního zabezpečení ( ESSPASS ), které zkoumají, jak zjednodušit přeshraniční vydávání a ověřování nároků občanů na sociální zabezpečení.
• Pracovat na zavedení EU Digital Identity ( EUDI ), které umožní občanům EU nosit digitální verze dokladů o nároku, jako je evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) , což institucím sociálního zabezpečení, inspektorátům práce a poskytovatelům zdravotní péče usnadní okamžité ověřit tyto dokumenty.

ELA (Evropský úřad práce) je rovněž vyzýván, aby podpořil využívání EESSI zahájením programu vzájemného učení a porozumění zaměřeného na efektivnější využívání systému EESSI. Opatření v tomto ohledu je již součástí návrhu jednotného programového dokumentu úřadu na období 2004–2026.

SP ČR vývoj bedlivě sleduje v souvislosti s probíhajícími jednáními o revizi nařízení 883/04 o koordinaci sociálního zabezpečení. Jediný odkaz na tento proces ve sdělení je ten, že Komise vyzývá Parlament a Radu, aby urychleně dosáhly dohody o této revizi. Španělské předsednictví v současné době uvažuje o možné úloze digitalizace, pokud jde o proces předběžných notifikací při vysílání pracovníků, a o tom, do jaké míry by to mohlo tento proces usnadnit, s cílem odblokovat zablokovaná jednání.

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

kategorie EU infoservis
zpět